Πολιτισμός

Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοκαρνανία

Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοκαρνανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα παλιό Δημοτικό Σχολείο έγινε Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης, για να διασώσει να διαφυλάξει και να προβάλει συστηματικά το σχολικό – εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό που βρίσκεται στα Δημοτικά Σχολεία όλου του  του νομού. 

 Για την πρωτότυπη ιδέα και δημιουργία αυτού του Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης μας μιλάει ο Θεόδωρος Τσιλίκας, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Το παλιό Δημοτικό σχολείο(του 1930) βρίσκεται στο Αγγελόκαστρο (Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου) και έχει αναπαλαιωθεί και αναδιαμορφωθεί με σκοπό να στεγάσει τα εκπαιδευτικά εκθέματα με θέμα το «Σχολείο». Μια αναπαράσταση της σχολικής αίθουσας προηγούμενων χρόνων, καθώς και όλων εκείνων των πραγμάτων που μαρτυρούν την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σκοπός της ενέργειας και της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό των τεκμηρίων της Εκπαίδευσης διαχρονικά.

Κύριο μέλημα του Μουσείου Ιστορίας είναι να παρουσιάσουν στους μαθητές, αλλά και στους πολίτες το πλούσιο εκπαιδευτικό – ιστορικό υλικό που βρίσκεται στις σχολικές μονάδες, (κλειστές και ενεργές) τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας της μάθησης, τα διδακτηριακά στοιχεία, τα μέσα διδασκαλίας, την οργάνωση αλλά και τους τρόπους που διεξαγόταν τα μαθήματα τότε καθώς και τη σύγκριση με το σήμερα.

Η έκθεση αυτή απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο) καθώς και στον κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή εκτείνεται σε τρεις αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα γίνεται μια αναπαράσταση της παλιάς σχολικής τάξης, με αντικείμενα όπως: ξύλινα θρανία, παλιά τετράδια, μαθητικές τσάντες, εκπαιδευτικές πλακέτες, ποδιές, χάρτες, όργανα φυσικής, σχολικά βιβλία, αριθμητήρια, βιβλιοθήκες, έντυπα και έγγραφα καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα μαθητικά συσσίτια των σχολείων.

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί πολλούς θεματικούς χάρτες, βιβλία, καθώς και πολλά μέσα προβολών, κινηματογραφικές μηχανές, επιδιασκόπια, slides, πικ απ, γραφομηχανές, μικροφίλμ, μια μεγάλη συλλογή φιλμς από το μάθημα της Γεωγραφίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος. Εικόνες των μαθημάτων της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Θρησκευτικών, επίσης  βιβλία από συγγραφείς εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικά βιβλία, ιστορικά, τεύχη περιοδικών  «Σχολική Υγιεινή», εγκυκλοπαίδειες, σημαίες, εικόνες θρησκευτικές και πολλά άλλα.

Στην τρίτη  αίθουσα αναπαριστούμε τα γραφεία, με φακέλους, έγγραφα, εικόνες και γραφικό υλικό των Διευθυντών και των Εκπαιδευτικών.

Τα αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί είναι πολλά και αξιόλογα και προέρχονται κυρίως από σχολικές μονάδες του νομού Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται εν λειτουργία – πολλά σχολικά αντικείμενα βρίσκονται σε ανενεργή δράση λόγω της παλαιότητας τους και της εξέλιξης της διδασκαλίας – καθώς και από σχολεία που έχουν κλείσει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσαν 440 περίπου Δημοτικά Σχολεία ενώ σήμερα 170.

Το αλάτι απέκτησε μουσείο και στην Ελλάδα

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X