Fragilemag

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο – Ο φωτογράφος που βλέπει τη γη χωρίς σύνορα, τους ανθρώπους χωρίς χρώμα

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο – Ο φωτογράφος που βλέπει τη γη χωρίς σύνορα, τους ανθρώπους χωρίς χρώμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ πριν τα καραβάνια των προσφύγων από τη Συρία ψάξουν αόριστα την τύχη τους σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο (θυμάσαι το φιλμ “Το Αλάτι της Γης”του Βιμ Βέντερς;) φωτογράφισε τις ζωές ανθρώπων που αναγκάζονταν να μετακινηθούν από τις πατρίδες τους για έναν απλό λόγο. Τον πόλεμο. Ο ξεριζωμός είναι δύσκολος. Δύσκολο είναι επίσης να εμπιστεύεσαι τη ζωή των παιδιών σου, το μέλλον της οικογένειάς σου και τον ίδιο σου τον εαυτό στα “χέρια” ανθρώπων που η “επαγγελματική τους ενασχόληση είναι το trafficking. O Σαλγκάδο ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε πολλά προσφυγικά καραβάνια. Και με την κάμερά του απαθανάτισε στιγμές που άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τη φρίκη του πολέμου. Το βιβλίο του Migrations είναι γεμάτο εικόνες ανθρώπινου πόνου.

 

O Σεμπαστιάο Σαλγκάδο

-Ο φωτογράφος δεν θέλει απλώς να παρουσιάσει την απόγνωση που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των ηρώων του. Με τις φωτογραφίες του παρουσιάζει το πλαίσιο της μετακίνησής τους.

Ο Σεμπαστιάο Σαλκγάδο είναι Βραζιλιάνος. Δεν ήταν πάντα φωτογράφος. Σπούδασε οικονομικά. Και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 εργάστηκε για την παγκόσμια τράπεζα. Ταξίδεψε πολλές φορές στην Αφρική. Εκεί άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τις ιστορικές “λεπτομέρειες” που συνδέουν εκείνη την ήπειρο με την πατρίδα του. Κάποιος θα έλεγε πως υπήρξε μάρτυρας των προετοιμασιών αυτού που σήμερα ονομάζουμε “παγκοσμιοποίηση”. Όσο αυτό το φιλόδοξο οικονομικό πρότζεκτ μεγάλωνε τόσο εκείνος απομακρυνόταν από εκείνο. Κάποια στιγμή απλά παραιτήθηκε από τη θέση του στη Παγκόσμια Τράπεζα για χάρη της φωτογραφίας.

Aπό το βιβλίο του Σαλγκάδο “Workers”

-Ήρωες των πρώτων του εικόνων ήταν οι εργάτες και οι δεινές συνθήκες εργασίας που αναγκάζονται να δουλεύουν. Το βιβλίο του “Workers” είναι γεμάτο από φωτογραφίες κακοπληρωμένων εργατών μεταλλίων της Αφρικής. Ο Σαλγκάδο θεώρησε πως με την κάμερά του θα μπορούσε να δείξει την τοξική σχέση του παιχνιδιού εξουσιών, ιδεολογιών, συμπεριφορών που αναπτύσσουν τα αφεντικά με τους ανθρώπους που δουλεύουν για εκείνα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X