Αναλύσεις

Στην Αφρίν δοκιμάζεται η συμμαχία Ερντογάν με Ρωσία και Ιράν

Στην Αφρίν δοκιμάζεται η συμμαχία Ερντογάν με Ρωσία και Ιράν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αφρίν και χημική επίθεση στη Γούτα αποτελούν τις πρώτες τριβές ανάμεσα στον Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν. Ηδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη θέση της Ρωσίας για το μέλλον της περιοχής Αφρίν στη Συρία, λέγοντας πως η ίδια η Άγκυρα θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της επιστροφής της περιοχής στον συριακό λαό.

Επίσης δεν συμφωνεί με τον πρόεδρο του Ιράν Ροχανί, ο οποίος μαζί με τον Πούτιν θέλουν η περιοχή του Αφρίν να παραδοθεί στο συριακό καθεστώς, δηλαδή τον Ασαντ. Με τη θέση αυτή διαφωνεί ο Ερντογάν, ο οποίος στην περίπτωση παράδοσης, προτιμά τους αντάρτες που συνεργάζονται μαζί του.

Επίσης για την επίθεση με χημικά όπλα ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα τιμωρήσει σκληρά τον ένοχο, χωρίς όμως ως τώρα να τον κατονομάσει. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης θεωρούν υπεύθυνο τον Ασαντ, ενώ η Ρωσία απορρίπτει αυτή την εκδοχή.

Το τι θα πει ο Ερντογάν θα δείξει τις αντοχές της ετερόκλητης συμμαχίας των τριών (ετερόκλητη γιατί Πούτιν και Ερντογάν διαφωνούν για την τύχη του Ασαντ, ενώ ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν υπάρχει η μεγάλη αντίθεση και αντιπαράθεση σουνιτών με τους σιίτες)

Οσον αφορά στην περιοχή Αφρίν ο Ερντογάν ήταν επιθετικός και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας «ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε την Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες στη Συρία, στη Συρία», απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν έρθει ο καιρός, θα δώσουμε την Αφρίν στον λαό της Αφρίν προσωπικά, αλλά η ώρα αυτή εξαρτάται από εμάς, εμείς θα την προσδιορίσουμε, όχι ο κ. Λαβρόφ», τόνισε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα πως ο ευκολότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αφρίν, είναι να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν για τη μείωση σε κάποιο βαθμό της βίας στη Συρία, η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Ο Άσαντ υποστηρίζεται κυρίως από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτική εκστρατεία για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών των YPG από τη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία και υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες συνέδραμαν τον συριακό στρατό στις επιθέσεις του στις περιοχές Ιντλίμπ και Γούτα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει πει πως η Αφρίν πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό.

Οξύνεται η κρίση: Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο και 7 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε έντονα  τους δράστες μιας φερόμενης χημικής επίθεσης που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στην ανατολική Γούτα, στη Συρία, λέγοντας πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

«Καταριέμαι εκείνους που διέπραξαν αυτή τη σφαγή όποιοι κι αν είναι. Εκείνοι που διέπραξαν αυτή τη σφαγή θα πληρώσουν αναπόφευκτα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μια φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, και την ιατρική ΜΚΟ Syrian American Medical Society.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για το θέμα της επίθεσης αυτής σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.

«Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Χθες, είχα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν, Θα συνεχίσω σήμερα και αύριο να έχω παρόμοιες συνδιαλέξεις», είπε ο Ερντογάν.

Αν και πολλές χώρες υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιφυλάχθηκε σήμερα να υποδείξει ενόχους.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως υποψιάζεται «έντονα» το συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση που έχει σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, όμως συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον συριακό φάκελο και φαίνεται πιο ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα διέψευσε πως πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση στην ανατολική Γούτα, λέγοντας πως Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την επίθεση στη Γούτα.
Πολλές χημικές επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο συριακό καθεστώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011. Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως θα απαντήσει «με δύναμη» στη φερόμενη χημική επίθεση, αφήνοντας να πλανάται η στρατιωτική απειλή.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο καντόνι Αφρίν, στη Συρία, απ΄ όπου εκδίωξε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έως ότου εξαλειφθεί κάθε τρομοκρατικός κίνδυνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Τσανικλί είπε πως το Αφρίν θα παραδοθεί σε μια κεντρική κυβέρνηση στη Συρία όταν σχηματιστεί μια νέα διοίκηση έπειτα από εκλογές, από τη στιγμή που οι τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή θα έχουν εξαλειφθεί.

Και όπως γίνεται αντιληπτό η συμμαχία των τριών (Τουρκία, Ρωσία, Ιράν) δεν μπορεί να να θεωρείται συμπαγής όσο εδράζεται σε διαφορετικές επιδιώξεις, τόσο στο Αφρίν, όσο και στα θέματα που αφορούν στο συριακό καθεστώς και τον Ασαντ.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Πρέσβης της Ρωσίας στο Λίβανο: Θα καταρρίψουμε όσους πυραύλους εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ στη Συρία

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X