Σχόλια

Όταν όλοι μιλούν για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Όταν όλοι μιλούν για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλοι μιλούν για την κατάργηση του άρθρου 86 και ποιος άραγε δεν θα συμφωνούσε. Πρέπει επιτέλους οι υπουργοί που κατηγορούνται να δικάζονται και να καταδικάζονται αν πρέπει, όπως οι κοινοί θνητοί.

Αν κανείς δεν διαφωνεί, γιατί τότε η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν λέει κουβέντα για το άρθρο 86; Δεν θέλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να βγουν όλα στα φως… Τι φοβούνται, το τσουβάλιασμα ή τις γκρίζες σκιές… του παρελθόντος.

Έχετε σκεφτεί ότι όλα αυτά συκοφαντούν το Σύνταγμα, ότι καλύπτει τον παρανομούντα Υπουργό.

Δηλαδή, το μαύρο χρήμα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο νόμος καλύπτει τον Υπουργό στις «αρμοδιότητές του», όταν κλέβει… !

Παρόλα αυτά ξέρατε ότι το άρθρο 86 έχει τροποποιηθεί με το νόμο Καστανίδη, με εισήγηση το 2010 του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, όταν πέρασε στην βουλή η απόφαση που λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι:

«[…]Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι διαρκές έγκλημα και δεν υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δηλαδή αν βρεθεί διαδρομή χρήματος και συνδεθεί με έναν πρώην υπουργό, τότε παίρνει τον δρόμο για την Δικαιοσύνη- η οποία προφυλακίζει τον πολιτικό και στην συνέχεια τον καταδικάζει[…]η συγκρότηση συμβουλίου από δικαστικούς λειτουργούς για τον προκαταρτικό έλεγχο της κατηγορίας και την υποβοήθηση του έργου της Βουλής ήδη από το πρώτο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης. Είναι δε απολύτως αναγκαίο πράγματι, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της. Είναι άλλωστε διεθνώς πάρα πολύ συνηθισμένο να χρειάζεται συμπλήρωση ή τροποποίηση διατάξεων επειδή όχι μόνον η πολιτική αλλά και η δικαστική εξουσία τους παρερμηνεύει ή τους καταστρατηγεί[…] ».

Αξίζει να σημειώσω, ότι η ειδική ρύθμιση περί ευθύνης των υπουργών είναι μια συνταγματική διάταξη που βρίσκεται μονίμως στα ελληνικά συντάγματα από το 1844 έως σήμερα. Και ίσχυε μέχρι το 2001, στην ίδια, σε γενικές γραμμές, μορφή.

Η αναθεώρηση του… υπερψηφίστηκε το 2001 από 268 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Όταν όμως δύο χρόνια αργότερα ήλθε ο εκτελεστικός νόμος «Περί ευθύνης υπουργών» (νόμος 3126/2003) με εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, αυτός υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X