Σχόλια

Τα τουρκικά νταηλίκια είναι μόνο λόγια

Τα τουρκικά νταηλίκια είναι μόνο λόγια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα τουρκικά νταηλίκια είναι φαινόμενο καθημερινό σχεδόν. Ομως, πόσο αληθινά είναι; Επρεπε να θρηνήσουμε τον ηρωικό σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο για να αντιληφθούμε ότι οι Τούρκοι, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι απειλητικοί μόνο σε επίπεδο ρητορικής.

Από που προκύπτει αυτό; Από δύο γεγονότα.

Πρώτον από την απόσυρση όλων των αεροπλάνων τους και την αποφυγή νέων παραβιάσεων στο Αιγαίο, μετά τη συντριβή του ελληνικού Mirage.

Δεύτερον από το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα. Οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να χρεωθούν την πτώση του αεροπλάνου. Γιατί;

Δύο είναι οι προφανείς λόγοι. Ο πρώτος πως δεν θέλουν ή ακριβέστερα δεν μπορούν και δεν αντέχουν να ανοίξουν νέο μέτωπο μετά τη Συρία, όπου η κατάσταση τους προκαλεί πολύ μεγάλες δυσκολίες και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν ανάμεσα στις μυλόπετρες των μεγάλων δυνάμεων. Οι εύθραυστες και ετερόκλητες συγκυριακές συμμαχίες με Ρωσία και Ιράν δεν είναι ότι πιο σταθερό και σίγουρο για τον Ερντογάν.

Ο δεύτερος γιατί φοβούνται τυχόν πιο σκληρές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι την Τετάρτη εκ νέου, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Και μπορεί η Ε.Ε. να περιορίζεται σε ρητορική καταδίκη της Τουρκίας. Ομως, το γεγονός ότι έχουν βγει ανακοινωθέντα ακόμα και από τη Σύνοδο Κορυφής, οι Γιούνκερ και Τουσκ προειδοποίησαν τον Ερντογάν στη Βάρνα, είναι ενέργειες που δεν μπορεί να αγνοήσει η Τουρκία, ακόμα και αν το ήθελε.

Βλέπετε η οικονομία της εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη και σε περίπτωση χειροτέρευσης των σχέσεων, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες,  ιδίως τώρα που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει ακόμα και με κατάρρευση.

Αλλά και η Ελλάδα μπορεί να την πλήξει αν εφαρμόσει τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες για τη διακίνηση προϊόντων με φορτηγά. Αν το κάνει θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις νταλίκες, που μέσω Ελλάδας εξάγουν τουρκικά προϊόντα στην Ευρώπη.

Στην Αφρίν δοκιμάζεται η συμμαχία Ερντογάν με Ρωσία και Ιράν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X