Θέμα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απανωτές οι εκκενώσεις οικισμών

Ανεξέλεγκτη η φωτιά ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απανωτές οι εκκενώσεις οικισμών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου είναι για μια ακόμη φορά η κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μαίνεται τα τελευταία 24ωρα στη Μάνδρα, καθώς οι νέες αναζωπυρώσεις, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πυρακτωμένα κουκουνάρια που μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, την έχουν φέρει εκ νέου μέσα σε οικισμούς, όπου φέρεται να καίγονται σπίτια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ πριν από περίπου δύο ώρες είχε ηχήσει μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών  Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιωχώρι, προς την Οινόη, λίγο αργότερα εστάλη νέο επείγον μήνυμα, το οποίο καλεί (και) τους κατοίκους της Οινόης να… εκκενώσουν προς Ερυθρές!

 

Μάλιστα, μέσα στο τελευταίο δίωρο εστάλησαν μέσω 112 τρία ακόμη μηνύματα, με το πρώτο να αφορά τους κατοίκους του οικισμού Άγιος Ιωάννης Κόρακας, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα, και το δεύτερο να καλεί εκείνους του Αγίου Παντελεήμονα να εκκενώσουν προς Ερυθρές και το τρίτο να προτρέπει τους κατοίκους του οικισμού Κιάφα να κατευθυνθούν επειγόντως προς Μάνδρα ή/και Ελευσίνα!

 

 

 

Η μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο που έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας, είναι πραγματικά δραματική, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την έκταση τα φωτιάς, με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 22 ιπτάμενα μέσα (11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα), καθώς και δεκάδες πυροσβέστες, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικότερα δε στην περιοχή Πουρνάρι – Καραούλι προς Οινόη επιχειρούν ένα ελληνικό πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, το οποίο συνοδεύει δύο Ιταλικά και δύο Γαλλικά CL-415. Επιπλέον απογειώνονται ένα CL-215 από Ελευσίνα και ένα CL-415 από Θεσσαλονίκη, ενώ από Αγχίαλο απογειώθηκαν και προσεγγίζουν στο σημείο τρεις Τράκτορες (air tractors).

Λίγο μετά τις 18:00 εξάλλου, μεταδόθηκε και η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα μέτωπα των πυρκαγιών, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, να κάνει λόγο για μεγάλες αναζωπυρώσεις σε τρία πύρινα μέτωπα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα»!

Το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης έχει ως εξής:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρεις και τους Δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί.

Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο.

Σήμερα, στις τέσσερις και εικοσιπέντε, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγιά Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι της Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις έξι παρά είκοσι εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας τα 2 αεροσκάφη που αναμέναμε από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τονίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X