Θέμα

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν από την καθολική… απομόνωση -Περιορισμός κυκλοφορίας από τις 21:00 σε όλη την Ελλάδα

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν από την καθολική… απομόνωση -Περιορισμός κυκλοφορίας από τις 21:00 σε όλη την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα βήμα πριν από το καθολικό lockdown λόγω κορονοϊού, και τον γενικό εγκλεισμό στα σπίτια μας, χωρίς εξαιρέσεις και με αναστολή των οικονομικών, εκπαιδευτικών κι άλλων δραστηριοτήτων, βρίσκεται η Ελλάδα.

Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΕΣΥ, και ειδικά οι ΜΕΘ, είναι πιο κοντά στην κατάρρευση, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, οδηγεί σε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις την κυβέρνηση.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω από σήμερα το βράδυ είναι οι εξής: Εργασία, υγεία και μικρή βόλτα των κατοικίδιων σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Συγκεκριμένα:

  1. Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  2. Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
  3. Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες αναφορικά με την τηλεργασία, τόνισε πως πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι και τις 05:00 φέρνουν νέες αλλαγές στη ζωή των πολιτών .Μία από αυτές αφορά και τα καταστήματα που δουλεύουν με take away και delivery.

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές», όπως επισημαίνει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αγία Βαρβάρα: Προφυλακίστηκαν η 15χρονη και ο 17χρονος φίλος της

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Τι ισχύει με την ατομική άθληση από την Παρασκευή
Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιά και θα ισχύουν από την Παρασκευή (13/11) έκανε διευκρινίσεις και για την ατομική άθληση. Πόσοι και πού μπορούν να ασκούνται ατομικά.

Γυμναστική

Άθληση

Εκτός από την ανακοίνωση του περιορισμού της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα από τις 21:00 έως τις 05:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε και ειδική αναφορά στην άθληση.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιά ανέφερε πως η ατομική άθληση δεν αφορά την προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά την ατομική άθληση έως τρία άτομα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι η άσκηση θα πρέπει να γίνεται κοντά στην οικία, ενώ το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε για την άθληση: «Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζουμε ότι αυτή ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων».

Παγώνη: Σε απελπιστική κατάσταση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη

Οριακή περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Είπε πως οι συνάδελφοι της γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ότι γίνεται διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ και διευκρίνισε ότι, στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη, θα μεταφερθούν οι ασθενείς και σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας.

Για την Αττική διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο αντοχής στο σύστημα και δεν έχουν διακοπεί ούτε τακτικά χειρουργεία.

«Στην Αττική, οι γιατροί έχουν εξασφαλίσει να γίνονται τα χειρουργεία, ώστε να μην κινδυνέψει κάποιος ασθενείς. Ένα τακτικό χειρουργείο, μπορεί να γίνει έκτακτο» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σοβαρά με COVID-19 έχει μια εκρηκτική άνοδο, ενώ συνολικά αυτή την ώρα οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει τις 2.150.

Εξέφρασε την ανησυχία της ότι αρκετοί από αυτούς θα διασωλωνηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και νέοι άνθρωποι έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία.

«Μέχρι το Πάσχα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

«Πρέπει να λέμε αλήθειες για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την κρισιμότητα της κατάστασης» είπε και εξήγησε ότι ακόμη και μέχρι το Πάσχα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Παράλληλα, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για τα εμβόλια, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν ανά ομάδες οι πιο ευπαθείς και όσο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (νοσοκομειακοί, σώματα ασφαλείας κλπ).

Σχολιάζοντας την έκκληση των Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να βοηθήσουν και οι ιδιωτικοί γιατροί, η κ.Παγώνη ήταν κάθετα αντίθετη. Όπως είπε «δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο να έρχονται με διάφορες συμβάσεις γιατροί, θα έρθουν με ένα μπλοκάκι θα φύγουν».

Υπογράμμισε, ότι πρέπει οι γιατροί να είναι εκεί, να μένει το συγκεκριμένο προσωπικό και να μην μπαινοβγαίνουν. Τα νοσοκομεία ενισχύονται όπως είπε με προσλήψεις προσωπικού και προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.

Διαμήνυσε, δε, ότι η ΕΙΝΑΠ θα αντιδράσει σθεναρά σε μία τέτοια προσπάθεια ένταξης ιδιωτικών γιατρών στο σύστημα, αν και ξεκαθάρισε ότι σε άλλες συνθήκες πολύ πιο άσχημες είναι λογικό να βοηθήσουν όλοι εθελοντικά.

SMS στο 13033: Αυστηρότερα μέτρα από την Παρασκευή -Τι ισχύει στις μετακινήσεις -Οι έξι κωδικοί

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X