Αναλύσεις

Ο ανόητος καυγάς των κομμάτων για την έξοδο από τα μνημόνια και τι σημαίνει αυτή

Ο ανόητος καυγάς των κομμάτων για την έξοδο από τα μνημόνια και τι σημαίνει αυτή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλλιώς την περίμενα την έξοδο από τα μνημόνια. Ως αιθεροβάμων πίστευα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα συμφωνούσαν τουλάχιστον στο μίνιμουμ, ότι δηλαδή η χώρα αλλάζει σελίδα και θα πάρει πίσω ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι η ίδια η χώρα και όχι οι ξένοι θα αποφασίζουν για τις πολιτικές που θα εφαρμόζονται, τα μέτρα που θα λαμβάνονται. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είναι σεβαστές η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και οι μεταρρυθμίσεις σε 6 τομείς του κράτους και της οικονομίας.

Σημαίνει ότι τελειώνουν οι εκβιασμοί με τη δόση. Ο εξαρτημένος απεξαρτήθηκε.

Σημαίνει ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα σιγά-σιγά να επουλώνονται οι πληγές από τις λανθασμένες και σκληρές ταξικές μνημονιακές πολιτικές του ΔΝΤ και των άλλων δανειστών.

Σημαίνει ότι η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση έχει το τιμόνι στα χέρια, θα μπορεί να σχεδιάζει πολιτικές και να τις εφαρμόζει. Πολιτικές made in Greece και όχι προσαρμοσμένες στις επιταγές και τα κελεύσματα των δανειστών.

Σημαίνει ότι ο πολίτης θα ξέρει ποιον να επιβραβεύσει και ποιον να τιμωρήσει. Οι υπεύθυνοι δεν θα μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από την τρόικα ή τους Θεσμούς.

Σημαίνει ότι τώρα πια μπορούμε εμείς να βάλουμε στόχους και να επιλέξουμε τρόπους, μεθόδους και πολιτικές υλοποίησης.

Σημαίνει ότι η χώρα έπαψε να είναι προτεκτοράτο.

Σημαίνει ότι ο κάθε χαρτογιακάς γραφειοκράτης του ΔΝΤ, των Βρυξελλών ή της Φρανκφούρτης δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο και να μας απειλεί με στέρηση της δόσης, όπως τα βαποράκια τους εξαρτημένους.

Σημαίνει κατά βάθος ότι επιτέλους εμείς οι πολίτες μπορούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί οι επιλογές μας και όχι εκείνες των δανειστών θα βάζουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα.

Σημαίνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι εθνική και όχι κομματική, ούτε κυβερνητική επιτυχία.

Και τώρα τίθεται ένα πελώριο ερώτημα: Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να συμφωνήσει στα προαναφερόμενα;

Ζητάω πολλά; Για τον νουνεχή πολίτη όχι. Για τα το πολιτικό σύστημα ΝΑΙ. Ζητάω ένα άλλο πολιτικό προσωπικό…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X