Επιλογές

“Πράσινο” από ΣτΕ για περικοπές συντάξεων τον Ιανουάριο

“Πράσινο”  από ΣτΕ για περικοπές  συντάξεων τον Ιανουάριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι περικοπές συντάξεων τον ερχόμενο Ιανουάριο κρίθηκαν συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με μία ψήφο διαφορά (13 έναντι 12) το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου ( ν. 4387/2016) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οπότε και το Δικαστήριο θα εξετάσει τον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις η Ολομέλεια αναμένεται δηλαδή να ασχοληθεί με τις συντάξεις κύριες και επικουρικές του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Τώρα η μόνη ελπίδα για τους συνταξιούχους είναι να πείσει η κυβέρνηση τους δανειστές και να μην ισχύσει η περικοπή. Το ζήτημα προς το παρόν δεν το θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ομως αναμένεται να το κάνει μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τις εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου 2018.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X