Θέμα

Ράπισμα στην κυβέρνηση από το Ευρωβαρόμετρο για την πανδημία-Τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα

Ράπισμα στην κυβέρνηση από το Ευρωβαρόμετρο για την πανδημία-Τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρωθυπουργός, υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διάφοροι φαρισαίοι προσπαθούν να μας πείσουν πόσο καλά τα έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

Με κάθε ευκαιρία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς και λοιποί δηλώνουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τις αποφάσεις τους για την πανδημία.

Μόνο που οι πολίτες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας και του μακρύτερου και πιο καταστροφικού λοκντάουν.

Πιο συγκεκριμένα το 61% δηλώνει ότι δεν ικανοποιημένο και μόνο το 39% των πολιτών δήλωσε ικανοποιημένο. Αν δε αναλογιστείτε ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι η ικανοποίηση υποχώρηση κατά 36 εκατοστιαίες μονάδες, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο κατέρρευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα ευρήματα δεν είναι από καμία fake δημοσκόπηση σαν αυτές που μας σερβίρουν στο εσωτερικό μαντρί και δείχνουν πως είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς και ότι η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκίζουν.

Τα ευρήματα είναι από το Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και να είστε σίγουροι και σίγουρες πως αν συμπεριλάμβανε και τον Απρίλιο, τα ευρήματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας σε αριθμό διασωληνωμένων, νεκρών και κρουσμάτων.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους υπάρχουν, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, 7 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, των οποίων οι κάτοικοι σε πολύ μικρότερα ποσοστά, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις κυβερνήσεις τους.

Πάντως, από το καλοκαίρι του 2020, η ικανοποίηση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες εξελίξεις δείχνουν τεράστιες μειώσεις, ιδιαίτερα στη Λετονία (21%, -56 ποσοστιαίες μονάδες), την Τσεχία (24%, -47), την Εσθονία (45%, -40), τη Μάλτα (53%, -39), τη Σλοβακία (25% , -38), Ελλάδα (39%, -36), Κύπρος (53%, -34), Σλοβενία ​​(31%, -33) και Αυστρία (47%, -30).

Τι λένε για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (49%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2020), ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο (-2) και το 8% απαντά ότι δεν ξέρω (-3). Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, η πλειοψηφική γνώμη άλλαξε από το καλοκαίρι του 2020.

Σε 12 χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων «δεν είναι ικανοποιημένοι», με επικεφαλής την Ελλάδα (68%), το Λουξεμβούργο (63%) και το Βέλγιο (61%). Στην Ισπανία (44% «ικανοποιημένοι», έναντι 44% όχι ικανοποιημένοι) και τις Κάτω Χώρες (43% έναντι 43%), η κοινή γνώμη είναι ομοιόμορφα διχασμένη.

Η ικανοποίηση με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού μειώθηκε σε 14 χώρες από το καλοκαίρι του 2020, ιδίως στη Γερμανία (33%, – 16 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (56%, -15), την Εσθονία (42%, -13), Σλοβακία (39%, -13), Ελλάδα (31%, -10), Κύπρος (49%, -10) και Φινλανδία (45%, -10). Αυξήθηκε σε 12 χώρες, πιο εντυπωσιακά στη Δανία (68%, +11), στην Ιταλία (46%, +10), στη Μάλτα (55%, +9), στη Λιθουανία (67%, +8), στην Πορτογαλία (66% , +8), Σουηδία (55%, +8) και Ισπανία (44%, +8) και παραμένει αμετάβλητο στο Λουξεμβούργο.

Τεράστιο σοκ για Μητσοτάκη: Το 71% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X