Επιλογές

Τεράστια αλλαγή στον εξωδικαστικό: Σε 120 δόσεις και τα χρέη του 2017

Τεράστια αλλαγή στον εξωδικαστικό: Σε 120 δόσεις και τα χρέη του 2017
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες και πολύ ευνοϊκές αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το Δημόσιο, έρχονται με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στον εξωδικαστικό με τις νέες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι και για μεγαλύτερα ποσά, αφού θα είναι εφικτό να ρυθμιστούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Επίσης με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί το όριο των ρυθμιζόμενων οφειλών των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα προς τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ από 50.000 που είναι σήμερα για κάθε φορέα σε 125.000 ευρώ για κάθε φορέα. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα μπορούν να ρυθμίσουν αυτές οι κατηγορίες θα φτάνει στις 250.000 ευρώ από 100.000 ευρώ σήμερα.

Με τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ο εξωδικαστικός αλλάζει και γίνεται πιο φιλικός και πιο αποτελεσματικός για τους οφειλέτες χάρη στις σημαντικές διατάξεις για την διεύρυνση των οφειλών και των οφειλετών που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και πολλές διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης σε αυτόν.

Οι βασικότερες αλλαγές σε ότι αφορά τις οφειλές και τους οφειλέτες είναι οι εξής:

  • Εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2017, αντί μέχρι τις 31-12-2016 που προβλέπεται σήμερα. Ειδικά για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ορίζονται ως ρυθμιζόμενες οφειλές οι  απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που βεβαιώθηκαν έως το χρόνο υποβολής της αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό και γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 περιλαμβανομένων όλων των πρόσθετων τελών ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που βεβαιώθηκαν ως την υποβολή της αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό.  

  • Εντάσσονται και οι οφειλές των ομόρρυθμων και ετερόρυθμων εταίρων επιχειρήσεων που ως τώρα δεν είχαν την δυνατότητα αυτόνομα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

  • Οι ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και που υπάγονται στην παρ. 21 του άρθρου 15 του Εξωδικαστικού, για διμερή ρύθμιση των οφειλών τους είτε προς το Δημόσιο είτε προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν πλέον να αιτούνται ρύθμιση χρεών και προς χρηματοδοτικούς φορείς. Με αυτήν την πρόβλεψη μπορούν δηλαδή να ρυθμίσουν και επιχειρηματικά χρέη προς χρηματοδοτικούς φορείς οι μη εντασσόμενοι ως τώρα στην τυπική διαδικασία του εξωδικαστικού.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, και Οικονομικών με κοινές υπουργικές αποφάσεις μπορούν να ρυθμίζουν λεπτομερειακά θέματα της  διαδικασίας ένταξης αλλά και γενικότερης εφαρμογής του εξωδικαστικού όπως π.χ. της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας της αίτησης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και να τροποποιούν τις προθεσμίες. Οι βασικότερες προβλέψεις αλλαγών είναι οι εξής:

  • Κάποια από τα δικαιολογητικά της αίτησης μπορούν να υποβληθούν μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης και όχι δεσμευτικά κατά την υποβολή της αίτησης. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ορισμένα από τα δικαιολογητικά απαιτούνται μόνο σε κάποιες κατηγορίες υποθέσεων, καθώς και ότι ορισμένα δικαιολογητικά δεν υποβάλλονται υποχρεωτικά μαζί με την αίτηση, αλλά μπορούν να υποβληθούν το αργότερο έως τη λήξη της διαπραγμάτευσης.

  • Η περίοδος προστασίας του οφειλέτη από αναγκαστικά μέτρα κ.λπ. επεκτείνεται σε 90 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, από τις προβλεπόμενες σήμερα 70 ημέρες.

  • Προβλέπει θέσπιση διαδικασίας διαγραφής της αίτησης με ταυτόχρονη επανυποβολή της, όταν υπάρχουν ελλείψεις ή σφάλματα, τα οποία κατά το χρόνο διαπίστωσής τους δεν μπορούν να διορθωθούν με εισαγωγή των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα· στην περίπτωση αυτή ο συντονιστής που διορίστηκε για τη διαγραφόμενη αίτηση διατηρεί την ιδιότητά του και για τη νέα αίτηση, χωρίς να δικαιούται νέα αμοιβή/

  • Προβλέπεται επίσης δυνατότητα και διαδικασία για την παραίτηση του οφειλέτη από εκκρεμή αίτηση. Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη.

  • Προβλέπεται επίσης ότι αιτήσεις που απέβησαν άκαρπες μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου μπορούν να επανυποβληθούν.

Με τις παραπάνω διατάξεις η Κυβέρνηση στοχεύει να επιλύσει τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αιτούντες ένταξης στον εξωδικαστικό και να δώσει την δυνατότητα στο 100% των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών να ρυθμίσουν διμερώς οφειλές και προς το δημόσιο και προς τον ΕΦΚΑ αλλά και προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Τέλος, τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί επίσης νέα υπουργική απόφαση που θα αυξήσει το όριο των ρυθμιζόμενων οφειλών των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα προς τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ από 50.000 που είναι σήμερα για κάθε φορέα σε 125.000 ευρώ. Δηλαδή αυξάνει στο σύνολο τις ρυθμιζόμενες οφειλές τους από 100.000 ευρώ σε 250.000, που σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι οφειλέτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X