Θέμα

Τι θα συμβεί αν αρχίσει τις έρευνες το Oruc Reis; Όλο το παρασκήνιο

Τι θα συμβεί αν αρχίσει τις έρευνες το Oruc Reis; Όλο το παρασκήνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας μετέβαινε σε συνθήκες μυστικότητας στο Κάιρο για να υπογράψει τη συμφωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ήξερε πολύ καλά ότι αυτή θα προκαλούσε την αντίδραση της Άγκυρας. Όπερ και εγένετο, με το Oruc Reis…

Κίνηση με ρίσκο σίγουρα, πλην όμως αναγκαία για την ακύρωση ή τον ισοσκελισμό εν πάση περιπτώσει με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ιδίως για τη στιγμή εκείνη κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν απέναντι, όχι σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά στο τραπέζι του διαλόγου. Σενάριο που δεν διαγράφεται, παρά την ένταση της στιγμής.

Τα ρίσκα

Ρίσκο που, όπως λέει σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενό του στο libre.gr, ο Νίκος παπαδημητρίου, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογίσει κανείς ότι στους …θυμωμένους δεν είναι μόνο ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά και η Α. Μέρκελ, που είδε τους συνήθως συναινετικούς Έλληνες, να χύνουν τη φορά αυτή την καρδάρα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, που με τόση μαεστρία είχε προετοιμάσει το Βερολίνο το προηγούμενο διάστημα. Με τον …πιο σοβαρό συνομιλητή της άλλης πλευράς, τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ι. Καλίν να λέει στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, ότι επί 2,5 μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, υποστηρίζοντας επίσης ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο.

Πόλεμος νεύρων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα! Οι έξι κινήσεις Ερντογάν που έβαλαν φωτιά

Όλα αυτά όμως, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε -σε μια εκ των προτέρων ζυγισμένη κίνηση, ας ειπωθεί ξανά- να τα αναποδογυρίσει, πράγμα που προκάλεσε τη δυσφορία του Βερολίνου αλλά και το θυμό της Άγκυρας, που λέει σε τρίτες χώρες ότι «οι Έλληνες δεν έχουν ….μπέσα».

Παρά ταύτα η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια ενέργεια με στρατηγικό βάθος -αυτήν της, τμηματικής έστω, οριοθέτησης των ζωνών με την Αίγυπτο-. Με τον τρόπο αυτό πληρώνει, άλλωστε, την απέναντι πλευρά με το ίδιο νόμισμα, αφού την προηγούμενη περίοδο -και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον Ι. Καλίν- η Τουρκία προχωρούσε στην υπογραφή μνημονίου με το φύλαρχο της Τρίπολης αλλά και στη μεταβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Τι θα συμβεί αν το… πατήσει το Oruc Reis;

Υπάρχει όμως και μια ακόμη σοβαρή παράμετρος, που δεν έχει ειπωθεί: από τη στιγμή που ο αιφνιδιασμός είναι το μισό της νίκης σε μια «σύγκρουση», η Αθήνα έχει το πάνω χέρι στον εν εξελίξει γύρο έντασης.

Και τούτο γιατί από τη στιγμή που γνώριζε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο θα προκαλούσε ένα deja vu στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει, θεωρητικώς, να ήταν από πριν έτοιμη για την έξοδο τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Μια υπεροπλία που μένει να αποδειχθεί (αν και καλύτερα να μην χρειαστεί να αποδειχθεί).

Ραγδαίες εξελίξεις! Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

Φθάνουμε όμως και στο κρίσιμο σημείο: τι θα γίνει αν το «Ορούτς Ρέις» ξεκινήσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Ως τώρα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει μεν ποντίσει τα καλώδια, αλλά αδυνατεί να προχωρήσει σε έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλεί η πληθώρα σκαφών σε τόσο μικρό εμβαδό θάλασσας (οι έρευνες γίνονται μέσω της εκπομπής ραδιομηνυμάτων). Η λεπτομέρεια αυτή βοηθά προς το παρόν την ελληνική πλευρά, που δεν θα ήθελε, ασφαλώς, να πατήσει πρώτη το κουμπί της στρατιωτικής εμπλοκής, αλλά…

Το διπλωματικό πεδίο

Κλείνοντας, το επόμενο, προγραμματισμένο, βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο, από την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του, δηλαδή από τις 24 Αυγούστου, να επικυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και με Αίγυπτο, έτσι ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να δηλωθούν οι συμφωνίες αυτές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αναρτηθούν στους ναυτικούς χάρτες.

«Καυτή ανάσα» της Ελλάδας στο Oruc Reis! «Έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ενώ στο συρτάρι των γραφείων των κ. Μητσοτάκη και Δένδια, είναι πάντα η οριοθέτηση των ζωνών με την Κυπριακή Δημοκρατία (με απρόβλεπτης έντασης αντίδραση από την άλλη πλευρά ωστόσο), αλλά, ακόμη, και η οριοθέτηση με την Τουρκία –σενάριο που τούτη τη στιγμή τουλάχιστον, μοιάζει εξαιρετικά μακρινό… Αλλά, όπως σημείωνε με έμφαση ο Γ. «Γεραπετρίτης, «επιμένουμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X