Το blog του Μενέλαου Γκίβαλου

Αν. Σαμαράς-Κυρ. Μητσοτάκης: Ποιος είναι ο πιο ακροδεξιός;

Αν. Σαμαράς-Κυρ. Μητσοτάκης: Ποιος είναι ο πιο ακροδεξιός;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Η υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων, ως επίσημης εκδοχής της κυβέρνησης για τη δράση των κάθε είδους φασιστοειδών και των υπολειμμάτων της «Χρυσής Αυγής» που επανακάμπτουν, δεν αποτελεί συγκυριακή επιλογή, ούτε και μια κίνηση εκλογικού – πελατειακού χαρακτήρα. Η όσμωση και η ιδεολογικο-πολιτική συγγένεια της Ν.Δ. με τους χώρους αυτούς («άτακτα εξαδέλφια» τα αποκάλεσε στέλεχος της Ν.Δ.) είναι ήδη ένα ιστορικό δεδομένο. Πρόκειται για μια ταυτοτική μετάλλαξη της Ν.Δ., για μια ριζική αλλοίωση της πάλαι ποτέ φιλελεύθερης –συντηρητικής παράταξης που είχε ως αναφορά τον κεντροδεξιό πολιτικο-κοινωνικό χώρο.

Ως αποφασιστική ιστορική «στιγμή» της μετάλλαξης αυτής προσδιορίζεται η περίοδος 2012-2014,όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την πρωθυπουργία στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Οι σκληρές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, όπως η υποβάθμιση ή και διάλυση των κοινωνικών θεσμών, η αφαίρεση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συνδυάστηκαν με την άγρια καταστολή, τον εκφοβισμό και την συλλογική ενοχοποίηση των πολιτών και αποτέλεσαν την κοινωνικο-οικονομική μήτρα της οριστικής αλλοίωσης της ταυτότητας, του πολιτικοϊδεολογικού λόγου και της ίδιας της κοινωνικής αναφοράς των δύο κομμάτων της τότε διακυβέρνησης.

Η ακροδεξιά μετάλλαξη της Ν.Δ. 

Η Ν.Δ., αφού διαμόρφωσε τους όρους γένεσης και γιγάντωσης της «Χρυσής Αυγής», απέκτησε οργανικούς δεσμούς και ανοικτά – επίσημα  κανάλια επικοινωνίας με την ηγεσία της. Ενδεικτικά, ο επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος είχε ανοικτούς διαύλους συνεννόησης και συνεργασίας με την ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» ακόμα και σε θέματα που αφορούσαν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η νέα ακροδεξιά μετάλλαξη της Ν.Δ. επισημοποιήθηκε με την προσχώρηση του Μ. Βορίδη και του Α. Γεωργιάδη που κατέλαβαν μάλιστα περίοπτες θέσεις και εξουσίες στη Ν.Δ και καθορίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα.

Οι κύριοι αυτοί δεν μπήκαν από το «παράθυρο» στη Ν.Δ., ούτε έκαναν κάποιο «πολιτικό ρεσάλτο». Εισήλθαν από την «κυρία είσοδο», πάτησαν στο στρωμένο «γαλάζιο χαλί», έγιναν δεκτοί «μετά βαΐων και κλάδων»… Εισήλθαν ως συνιδιοκτήτες και όχι ως «μεταγραφές» με υποσχετική…

Αν μάλιστα αναλογισθούμε ότι ο Κώστας Καραμανλής εξεδίωξε ο ίδιος τον Γ. Καρατζαφέρη και το φασιστοειδές επιτελείο του προκειμένου να διατηρήσει την κεντροδεξιά φυσιογνωμία της Ν.Δ., τότε αντιλαμβανόμαστε την ιστορική τομή που συντελέστηκε.

Προς επίρρωση των ριζικών μεταβολών που συντελέσθηκαν κατά την περίοδο 2012-2014, θα επισημάνουμε την κατάρρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον μετασχηματισμό του σε ακραίο-νεοφιλελεύθερο κέντρο. Αυτή η ταυτοτική αλλοίωση είχε ήδη προετοιμασθεί και «εγγραφεί» στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την περίοδο του νεοφιλελεύθερου – εκσυγχρονιστικού παραδείγματος. Ενός παραδείγματος που παρήγαγε μια σειρά πολιτικών και τεχνοκρατικών στελεχών που υπηρέτησαν με πάθος τις νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές πολιτικές και τα οποία κατέχουν και σήμερα σημαντικές θέσεις στα επιτελεία του ακροδεξιού κυβερνητικού καθεστώτος.

 Α. Σαμαράς-Κυρ. Μητσοτάκης: Οι “δίδυμοι πύργοι” της ακροδεξιάς και των συστημικών συμφερόντων 

«Σας φαίνομαι για ακροδεξιός;» ρώτησε αφελώς τους δημοσιογράφους ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μα κανένας ακροδεξιός, κανένας εγκληματίας και μάλιστα εκείνος που έχει επιτελέσει πολιτικά εγκλήματα δεν αναγνωρίζεται φυσιογνωμικά… Την ταμπέλα του κεντρώου και του δημοκράτη την περιέφερε ο ίδιος ο Κων/νος Μητσοτάκης από την αποστασία του ’65 μέχρι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Κι όμως κατεγράφη ως ένα από τα επαχθέστερα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εφαρμόζει σήμερα, ως εντολοδόχος και διαχειριστής συστημικών συμφερόντων, έναν άγριο, βαλκανικού- πελατειακού τύπου, νεοφιλελευθερισμό που αφαιρεί κοινωνικά, πολιτικά, ατομικά δικαιώματα, διαλύει τους μικρομεσαίους, φτωχοποιεί μαζικά τους αδύναμους, ιδιωτικοποιεί και πλιατσικολογεί σε βάρος της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας.

Αυτή όμως η κοινωνικο-οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς νεοφιλελεύθερη, αλλά γνήσια ακροδεξιά, γιατί είναι και αντικοινωνική και απάνθρωπη. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά από μια αυταρχική εξουσία, που δρα με την προπαγάνδα και την καταστολή, που ενσπείρει τον κοινωνικό διχασμό και περιφρονεί τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτή, λοιπόν, η εξουσία είναι στον πυρήνα της ακροδεξιά και αυτή την εξουσία υπηρετεί και προωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης… Η νεοφιλελεύθερη- αυταρχική ακροδεξιά ξεκινά από την οικονομική βάση και φθάνει ως το ιδεολογικό της εποικοδόμημα. 

Ο Αντ. Σαμαράς ξεκίνησε (από εποχής Ε. Αβέρωφ) ως εθνικιστής-υπερπατριώτης, αντικομμουνιστής… Και όταν έγινε πρωθυπουργός, διαθέτοντας τα ανάλογα ιδεολογικά «εφόδια», εναρμονίσθηκε πλήρως και ιδιοποιήθηκε το ακραίο – αυταρχικό νεοφιλελεύθερο πρότυπο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κληρονόμος του «πρώιμου νεοφιλελευθερισμού» του πατέρα του και ως εύκολος καταναλωτής των συγχρόνων εύπεπτων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων «πήρε το νήμα» αποκεί που το άφησε ο Αντ. Σαμαράς. Και προκειμένου να εφαρμόσει τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα διαμόρφωσε ένα αυταρχικό κυβερνητικό καθεστώς με σαφή ολοκληρωτικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Το σκληρό  νεοφιλελεύθερο- αυταρχικό,  ακροδεξιάς κοπής καθεστώς αναδεικνύει κάθε φορά τους κατάλληλους εκπροσώπους – εντολοδόχους του. Ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να διαφέρουν σε πολλά, αλλά είναι παράγωγα και εκφραστές της ίδιας καθεστωτικής μήτρας, των ίδιων συστημικών συμφερόντων.

Δυοίν κακοίν προκειμένοιν…. Το χείρον και το χειρότερο… Επιλέξτε εσείς…

Υ.Γ. Ας μην ανησυχεί η εντός και εκτός της Ν.Δ. ακροδεξιά: Ο Μπογδάνος διεγράφη από τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί άρχισε να του επιφέρει πολιτικό αλλά και προσωπικό κόστος μετά, μάλιστα, την παρέμβαση του Ν. Δένδια… Όχι γιατί ο Κ. Μπογδάνος είναι ακροδεξιός, ρατσιστής, αντικομμουνιστής. Προς θεού! Να μη γίνει καμιά παρεξήγηση!!

*Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ε.Κ.Π.Α., Μέλος του Π. Σ. της Κ.Ε.Α.  του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 

Σημαντικό: Αν θέλετε να ενημερώνεστε πολύ γρήγορα  για τα άρθρα του Μενέλαου Γκίβαλου και να μπαίνετε στον eretikos.gr με ένα απλό κλικ κάντε…κλικ εδώ και κατεβάστε την κατάλληλη εφαρμογή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X