Πολιτική

Παύλος Πολάκης: Με τον Τσακαλώτο δεν έχουμε τίποτα να «μοιράσουμε» – Στη ζωή καθημερινά κρινόμαστε από τη στάση μας 

Παύλος Πολάκης: Με τον Τσακαλώτο δεν έχουμε τίποτα να «μοιράσουμε» – Στη ζωή καθημερινά κρινόμαστε από τη στάση μας 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Χρήστου Κυμπιζή

 

Ο Παύλος Πολάκης μέσω της Κυριακάτικης Kontranews υποστηρίζει πως η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, υποχώρησε σε “πολιτικές και επιχειρηματικές αξιώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στο μηδέν”, τονίζοντας παράλληλα πως δεν έχει γίνει “καμία ουσιαστική θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Μιλάει για το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, τις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρεται στις αστοχίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως είναι πιθανό το στήσιμο πρόωρων καλπών και μιλά για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων; Ποια μέτρα επιπλέον θα πρέπει να λάβει; 

Μετά την επιτυχή ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση υποχώρησε στις πολιτικές και επιχειρηματικές αξιώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στο μηδέν. Οι παλινωδίες με τις μάσκες, οι κατάφωρες παραβιάσεις των μέτρων στα νησιά που γίνονται σιωπηρά ανεκτές, η υποχωρητικότητα απέναντι στις αναχρονιστικές φωνές ιεραρχών, τα δωράκια στους εφοπλιστικούς ομίλους με αύξηση της χωρητικότητας στο 85% στην ακτοπλοΐα, το χωρίς σχέδιο άνοιγμα της κρουαζιέρας, είναι λίγα μόνο δείγματα του αλαλούμ που επικρατεί μέχρι σήμερα στη χώρα. Να σημειωθεί επίσης ότι είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια και δεν τα κατάφεραν. Υιοθέτησαν διαφορετικά πρωτόκολλα και άλλα μέτρα και σταθμά στα βόρεια σύνορα και άλλα ελαστικότερα στις εισερχόμενες πτήσεις. Υποχρέωσαν τον κόσμο να συνωστίζεται στα μειωμένα δρομολόγια των αστικών μέσων μεταφοράς. Τέλος, καμία ουσιαστική θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν έχει επέλθει όλο αυτό το διάστημα.

Την ίδια ώρα πληρώνουν αδρά τα ΜΜΕ για την επικοινωνιακή συγκάλυψη των ευθυνών τους και για ένα τεχνητό κλίμα ασφάλειας και ευφορίας. Για ό,τι συμβεί με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έχουν σοβαρή ευθύνη.

Η κυβέρνηση πάντως συχνά πυκνά τονίζει πως έχει ενισχύσει το ΕΣΥ… 

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι παρά τον κίνδυνο που περάσαμε και περνάμε καμία ουσιαστική και μόνιμου χαρακτήρα πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΕΣΥ δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση, πέραν όσων είχαμε προγραμματίσει και χρηματοδοτήσει εμείς. Το εξοργιστικό μάλιστα της υπόθεσης είναι ότι δεν ντρέπονται να εγκαινιάζουν και να ανακοινώνουν μια σειρά έργα, προμήθειες και προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο παράδειγμα, το «ταρατατζούμ» της κυβέρνησης για το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού στη Νάξο, που είναι έργο ολοδικό μας, από την αρχική ιδέα, μέχρι την χρηματοδότηση, τον στρατηγικό σχεδιασμό τοποθέτησης, τις τεχνικές προδιαγραφές, τον διεθνή διαγωνισμό και την κατακύρωση.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο; Είπατε πως η «ανακούφιση της μεσαίας τάξης έπρεπε να είναι άμεση και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δισ., έφταναν και τα 30…» Θεωρείτε πως έπρεπε να παρθούν περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς και οι σχέσεις μου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν διαδραματίζονται κυρίως στο προσωπικό επίπεδο, στο οποίο δεν έχουμε τίποτα να «μοιράσουμε», αλλά σαφώς στο πολιτικό. Με τον Ευκλείδη ήμασταν μαζί σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, που προσπάθησε να αλλάξει την τύχη αυτής της χώρας και του λαού της, κι αυτό συνιστά δεσμό ισχυρό και διαχρονικό. Στη ζωή όμως, την προσωπική και τη δημόσια, έχω μάθει ότι καθημερινά κρινόμαστε από τη στάση μας. Η δε σημερινή μας στάση τιμά και επικυρώνει την ιστορία του καθενός.

Έχω επίσης πολλές φορές και χωρίς περιστροφές τονίσει την άποψή μου για πράγματα που δεν έγιναν όσο είχαμε το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας, κάποια από αυτά καθοριστικά. Πέρα από το αυτονόητο περί της συσσώρευσης 37 δισ. την ώρα που η κοινωνία στέναζε, έχω μιλήσει για μια τουλάχιστον δημόσια Τράπεζα που θα στήριζε τις φιλολαϊκές μας τομές και που δεν προλάβαμε να δημιουργήσουμε. Την ανάγκη αντιστροφής και αντιστάθμισης των ιδιωτικοποιήσεων που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε, το εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που τόσο περίμενε η κοινωνία και η οικονομία για να αναπνεύσουν. Για ένα κράτος πραγματικά επιτελικό, με διακριτές εξουσίες και ρόλους και όχι την πελατειακή καρικατούρα που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ. Για μια Δικαιοσύνη τέλος, που θα εγγυάται το σπάσιμο της διαχρονικής ατιμωρησίας όσων διασπάθισαν δημόσιους πόρους και όσους από το πολιτικό προσωπικό τους βοήθησαν σε αυτό.

Έτσι καταδεικνύεται με σαφήνεια στα μάτια των πολλών το «ηθικό μειονέκτημα» της Δεξιάς και των ερεισμάτων της στο επιχειρηματικό και μιντιακό στερέωμα. Έτσι σπάνε οι «αρμοί της εξουσίας» που καταδυναστεύουν αυτόν τον τόπο διαχρονικά. Έτσι ενδύεσαι και κάθε ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείσαι σήμερα… και όχι με αόριστες επικλήσεις και δη κληρονομικώ δικαίω! Τελικά, έτσι και με αυτές τις προσδοκίες θα νικήσουμε ξανά…!

Θαρραλέα λοιπόν αυτοκριτική ματιά από όλους, τιμή και ανάδειξη για όσα καταφέραμε και αποφασιστικότητα για το αύριο!  Όποιος δεν ακολουθήσει αυτό το τρίπτυχο θα μείνει πίσω. Όχι από εσωκομματικούς λόγους, αλλά από την ιστορία και τον κόσμο.

Θεωρείτε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται τόσο έντονα με τα εσωκομματικά ζητήματα σε καιρούς κρίσης, δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία; 

Η κοινωνία οφείλει να εκπαιδευτεί μεταξύ άλλων και σε ένα θεμελιακό κανόνα της πολιτικής. Με βάση αυτόν τον κανόνα, τα κόμματα πρέπει να είναι ζωντανοί και κινούμενοι οργανισμοί, με εσωτερικούς δημοκρατικούς θεσμούς και εργαλεία που θα ευνοούν την εξέλιξη και την προσαρμογή στα κάθε φορά νέα κοινωνικά δεδομένα που έχουν να διαχειριστούν. Κυρίως όμως, πρέπει να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το κοινωνικό σώμα και τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνεται αυτό, από την εισδοχή της ίδιας της κοινωνίας στο κόμμα. Έτσι λοιπόν και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, χρειαζόμαστε ένα μαζικό κόμμα που να συνομιλεί και να αντιστοιχίζεται τουλάχιστον με το 32% της κοινωνίας που μας στήριξε και μας στηρίζει ακόμα και μετά την ήττα. Κανένα φοβικό σύνδρομο, καμιά επίκληση επίπλαστης «καθαρότητας» δεν μπορεί να υπονομεύσει αυτόν τον στόχο. Και θα το κάνουμε!

Βλέπετε πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να ριχτεί σε μια εκλογική μάχη και να συζητήσει το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών (πχ με το ΚΙΝΑΛ); 

Πάντα είναι ανοιχτό το σενάριο πρόωρων εκλογών, ιδίως για μια κυβέρνηση που παλινωδεί ανάμεσα στα σοβαρά προβλήματα της υγειονομικής κρίσης, της επερχόμενης καλπάζουσας οικονομικής ύφεσης και των συνεπειών της στην ανεργία και των εθνικών προβλημάτων που βρίσκονται σε έξαρση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πορεία προς το καθοριστικό για το μέλλον του Συνέδριο, είναι κάθε μέρα όλο και πιο έτοιμος να επανέλθει με άλλους όρους και πιο αποφασιστικά στο τιμόνι της χώρας. Η εκλογική μας συμμαχία θα επιδιώξουμε να γίνει με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, στη βάση ενός σαφούς και ανατρεπτικού προγράμματος που θα καταθέσουμε με καθαρότητα στον κόσμο. Μετεκλογικά, οι πολιτικές δυνάμεις που θα συνταχθούν με το νέο αυτό σχέδιο διακυβέρνησης, θα είναι απολύτως ευπρόσδεκτες!

Πηγή:Κυριακάτικη Kontranews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X