Αναλύσεις

Το διαχρονικό έγκλημα με τα νοσοκομεία

Το διαχρονικό έγκλημα με τα νοσοκομεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για όποιον δεν έχει παρωπίδες και ωτασπίδες η απάντηση για το σύστημα Υγείας είναι πλέον καταφανής. Το δημόσιο σύστημα υπερτερεί του ιδιωτικού. Τουλάχιστον σε επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Για να λέμε την αλήθεια στο ξενοδοχειακό σκέλος υστερεί. Και η υποβάθμισή του συνιστά ένα διαχρονικό έγκλημα.

Ομως, σε κρίσιμες περιόδους προτάσσεις τις ιατρικές υπηρεσίες από τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να αναβαθμίσει το ξενοδοχειακό σκέλος.

Το ερώτημα είναι οικονομικά μπορεί; Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική. Μπορεί αρκεί να θελήσει να περιορίσει τη διαφθορά στο φάρμακο και γενικά στο χώρο της υγείας. Μπορεί επίσης να βρει κονδύλια αν η κυβέρνηση θελήσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο.

Και ξέρετε πόσα χάνει το δημόσιο ταμείο κάθε χρόνο; Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι απώλειες εσόδων από τις προαναφερόμενες παράνομες πράξεις οι απώλειες κυμαίνονται από 35 ως 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για σκεφτείτε τώρα τι θα γινόταν αν θα μπορούσε να περιορίσει μόνο κατά 10% τις παρανομίες. Θα μπορούσε να εισπράξει 3,5 ως 4 δισ. ευρώ περισσότερα το χρόνο και ένα μεγάλο μέρος να τα διαθέσει να γίνουν τα νοσοκομεία… κούκλες. Αλλά τότε βρε χαζέ, μου λέει μία φωνή μέσα μου, πως θα κέρδιζαν οι ιδιώτες; Σωστό. Ομως, αν αυτό ισχύει-και ισχύει απόλυτα- για τη ΝΔ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου; Απάντηση περιμένετε. Εγώ δεν έχω. Και τα τελευταία χρόνια είναι η πολύ μεγάλη απορία μου, γιατί θα μπορούσε να βρει χρήματα για μεγαλύτερη και καλύτερη κοινωνική πολιτική, για επενδύσεις, για μείωση φόρων και φυσικά για να κάνει…κούκλες τα νοσοκομεία.

Αλήθεια γιατί δεν το έκανε; Πάσα απάντηση δεκτή, ιδίως από τον αρμόδιο Ευκλείδη Τσακαλώτο…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X