Fragilemag

Σαρκοζί – Τραμπ. Οι συγκοινωνούντες διαδρομές δύο πρώην προέδρων

Σαρκοζί – Τραμπ. Οι συγκοινωνούντες διαδρομές δύο πρώην προέδρων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου //
Ο πρώην πρόεδρος ήταν μια πολωτική φιγούρα που απολάμβανε να αναστατώνει τους αντιπάλους του, ειδικά της αριστεράς. Δαιμονοποιούσε τους μετανάστες και τις εθνικές μειονότητες και αναπαρήγαγε τη ρητορική της ακροδεξιάς. Η τάση του για καταστρατήγηση πλαισίων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών πολιτικοποίησης του δικαστικού σώματος, προκάλεσε την οργή των επικριτών του. Στο εξωτερικό, φλέρταρε εμφανώς τους ισχυρούς της Μέσης Ανατολής. Η λαμπερή σύζυγός του, τουλάχιστον για έναν χρόνο, συγκέντρωνε τον θαυμασμό περισσότερο από αυτόν.
Τελικά, ο κόσμος κουράστηκε από την πολιτική του που αποδείχθηκε ανεπαρκής. Δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, καθώς εκδιώχτηκε από ένα εκλογικό σώμα που ήθελε να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Απογυμνωμένος από την ασπίδα της προεδρικής ασυλίας, εν συνεχεία βρέθηκε αντιμέτωπος με δικαστικές διαμάχες. Εξοργίστηκε από το κυνήγι μαγισσών εναντίον του, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το τελικό ξεκαθάρισμα.
Όχι, δε μιλάμε για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τη Δευτέρα, ένα γαλλικό δικαστήριο έκρινε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ένοχο για διαφθορά και επηρεασμό της εξουσίας. Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Μπορεί ακόμη να αποφύγει τον πραγματικό χρόνο φυλάκισης μετά από έφεση, αλλά η ζημιά στη φήμη του έχει γίνει – ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος κατά σειρά αρχηγός κράτους στη σύγχρονη Γαλλία που καταδικάζεται για διαφθορά.

Ο απόηχος για το τι συμβαίνει στον Σαρκοζί έπρεπε να φτάνει και στον Τραμπ. Παρά τις σημαντικές διαφορές στα πολιτικά πλαίσια που δρούσαν, και οι δύο μοιράζονται στοιχεία πολιτικού στυλ. Στο υπόμνημά του που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε τον Σαρκοζί ως έναν ασυγκράτητο ναρκισσιστή.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X