Κοινωνία

Κοτανίδου για ΜΕΘ: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών – Υπάρχουν κριτήρια διαλογής

Κοτανίδου για ΜΕΘ: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών – Υπάρχουν κριτήρια διαλογής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ έδωσαν εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), το απόγευμα της Παρασκευής (10/12/2021), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο νέο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αφορμή τις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΕΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου (Διευθύντρια ΜΕΘ, «Ευαγγελισμός»), Μαρία Θεοδωρακοπούλου (Διεθύντρια ΜΕΘ, «Αττικόν») και Βασίλειος Μπέκος (Διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών). Σύμφωνα με όσα εξήγησαν, δεν υπάρχει επιλογή ασθενών για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, παρά μόνο συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται έτσι ώστε να υπάρξει η εισαγωγή.

«Να σταματήσει αυτή η συζήτηση την ώρα της μάχης, και να γίνει μετά το τέλος της πανδημίας», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Ζητήσαμε να γίνει αυτή η συνέντευξη Τύπου, γι’ αυτόν τον κόσμο που είναι στις ΜΕΘ και δίδεται ατελείωτη μάχη. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν, όμως, μην πετροβολούμε τους 100 στρατιώτες», αναφέρθηκε στη συνέχεια.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως κανένας γιατρός δεν κάνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Υπάρχουν κριτήρια διαλογής τα οποία καθορίζονται από το κεντρικό συμβούλιο Υγείας. Υπογραμμίστηκε, επίσης, πως κανένα από αυτά τα κριτήρια δεν αφορά την ηλικία.

Η πρώτη κατηγορία ασθενών αφορά αυτούς που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και είναι αιμοδυναμικά ασταθείς. Η πέμπτη κατηγορία είναι πολυτραυματίες, εγκεφαλικά νεκροί ώστε να γίνει δωρεά οργάνων

Η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως στη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει αύξηση του αριθμού κλινών ΜΕΘ, με το σύνολο σήμερα στη χώρα να φτάνει τις 1.280 από 500 που ήταν προ κορονοϊού. Εξήγησε, βέβαια, πως τα προβλήματα παραμένουν και αφορούν κυρίως την έλλειψη προσωπικού, ειδικότερα εξειδικευμένου για τις ΜΕΘ. Αυτό που διευκρινίστηκε ήταν ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτεί κατάλληλα το προσωπικό, ωστόσο, ο χρόνος πιέζει καθώς τα κύματα της πανδημίας εμφανίζονται στη χώρα.

Από την πλευρά της η κ. Θεοδωρακοπούλου εξήγησε πως λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις κλίνες ΜΕΘ, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί. Εξήγησε πως το όφελος από αυτή την πλατφόρμα είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι, ενώ ο κ. Μπέκος σχολίασε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο προσβλητικό για έναν γιατρό και νοσηλευτή, από το να κατηγορείται ότι κάνει επιλογή περιστατικών.

Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου εξήγησε ότι τα νούμερα είναι υψηλά λόγω κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στη χώρα μας οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα στην παρούσα φάση αγγίζει το 50% με 60%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X