Κοινωνία

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: «Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022»

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: «Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για την εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση μετά το καλοκαίρι του 2022.

Εν όψει και του αυριανού ανοίγματος των σχολείων με την επιστροφή των μαθητών στις δραστηριότητές τους, αλλά και σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τη γρίπη που επίσης βρίσκεται σε έξαρση, η ανησυχία των ειδικών ολοένα και μεγαλώνει.

Οι συναθροίσεις των γιορτών ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ο ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για την έξαρση των κρουσμάτων: «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού.

Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».

Σε σχέση με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν οδηγούν την πανδημία: «Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρα και συστάσεις: «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ”αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».



Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X