Υγεία

Οδηγός εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό

Οδηγός εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας, (ΤΟΜΥ) με στόχο την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και την πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ξεκινάει το υπουργείο Υγείας.

Η αλλαγή στη διάρθρωση των υπηρεσιών, η εμπέδωση νέων ρόλων από τους επαγγελματίες υγείας και η εξοικείωση των πολιτών με τις νέες διαδικασίες και διαδρομές καθίσταται αναγκαία, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2019, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1,2 εκ πολίτες. Σημειώνεται ότι ο κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης του 2.250 άτομα. Σήμερα λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ πανελλαδικά -συνολικά προβλέπεται να λειτουργήσουν 239- και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η λειτουργία ακόμη 19 δομών.

Πως γίνεται η εγγραφή

Ο πολίτης μπορεί να προσέλθει και να πραγματοποιήσει την εγγραφή του στην ΤΟΜΥ της περιοχής του (εάν λειτουργεί), προσκομίζοντας έναν λογαριασμό κοινής ωφέλειας στο όνομά του ή εναλλακτικά μία υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει που κατοικεί μόνιμα, βεβαίωση ΑΜΚΑ και ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου).

Σε περίπτωση που στην περιοχή του δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ ακόμα, μπορεί να εγγραφεί με τον ίδιο τρόπο σε γενικό γιατρό ή παθολόγο του τοπικού Κέντρου Υγείας ή άλλων δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Περιφερειακά ή Τοπικά Ιατρεία. Σε περίπτωση που και αυτή η επιλογή δεν είναι εφικτή, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει από τους διαθέσιμους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς της περιοχής του.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής μέσω της ΗΔΙΚΑ (www.rdv.healthnet.gr) με τους κωδικούς του Taxis Net και επιλογή του μενού «Οικογενειακός Γιατρός». Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να προσκομισθεί βεβαίωση ΑΜΚΑ. Απαραίτητο είναι ο πολίτης να επισκεφθεί μετά τον οικογενειακό γιατρό του, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X