Υγεία

Υγεία: Ανατροπές και προαπαιτούμενα από τους Θεσμούς

Υγεία: Ανατροπές και προαπαιτούμενα από τους Θεσμούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Οι θεσμοί, με τις αλλαγές που ζητούν στην υγεία ανατρέπουν για άλλη μια φορά τον προγραμματισμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Δεν έχει να κάνει μεν με κάτι καινούργιο, αλλά οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, μιας και οι περισσότερες αλλαγές θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Τα βασικά προαπαιτούμενα για το 2018 περιλαμβάνουν:
-Να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωτόκολλα μέχρι τον Μάιο του 2018. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά και τα πρωτόκολλα για 20 επιπλέον παθήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα στην υγεία.
-Να τεθούν σε λειτουργία οι ΤΟΜΥ και μάλιστα τουλάχιστον 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας .
Στο πλαίσιο αυτό, ο οικογενειακός ιατρός θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών σε άλλες ειδικότητες.

Ο έλεγχος του κόστους στην υγεία

Ο ΕΟΠΥΥ με σκοπό να μπορεί να ελέγξει καλύτερα το κόστος, θα συνάψει συμβάσεις με λιγότερους ιδιώτες ιατρούς, ανάλογα με την περιοχή.
Καλύτερος έλεγχος του Clawback με τον ΕΟΠΥΥ να πρέπει να ελέγξει και να συμψηφίσει τα ποσά που εκκρεμούν μέχρι σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμότητες στην υγεία υπάρχουν από το 2016. Μέσα στο 2018 Θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί και η εκκρεμότητα που αφορά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, ενώ μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και συμψηφιστεί και οι εκκρεμότητες του 2017. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι επιστροφές από τους παρόχους θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες αλλά και θα δημοσιοποιούνται.
Και μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των κεντρικών προμηθειών και συμβάσεων και να έχει ψηφιστεί ο νόμος, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των εξόδων.
Η μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί έως τον Μάιο του 2018, ενώ πιλοτικά θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων.
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με κίνητρα για τους φαρμακοποιούς, επιστροφές, αλλά και συμμετοχή των ασθενών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X