Χωρίς Κατηγορία

Νέα πρόκληση Τούρκων

Νέα πρόκληση Τούρκων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν πλέον με κανέναν τρόπο να διαταράξουν ή να παρεμποδίσουν το γαλλικό γεωτρύπανο να κάνει τη δουλειά του στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως, συνεχίζουν να προκαλούν σε άλλα σημείο, αφού η Τουρκία  με την παράτυπη την NAVTEX 711/17 που έχει εκδώσει, έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Σε αυτό το χώρο οι Τούρκοι προκαλούν παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο με τη δραστηριότητα που επιδεικνύει  το  ερευνητικό πλοίο Barbaros, που κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύριος στόχος είναι να  παρακολουθεί την γεώτρηση στο οικόπεδο 11, αλλά συγχρόνως κάνει και σεισμογραφικές έρευνες. Κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών, παρενόχλησε ψαράδες στα ανοιχτά της Πάφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το Barbaros το οποίο πραγματοποιεί παράνομες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή, κάλεσε ψαράδες οι οποίοι ψάρευαν σε κοντινό σημείο να απομακρυνθούν, καθώς η παρουσία τους εμπόδιζε τα καλώδια τα οποία σύρει για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Οι ψαράδες αρχικά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, χωρίς να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια ωστόσο, αντιλήφθηκαν τα καλώδια του Barbaros κι έκριναν ότι ενδεχομένως να ήταν επικίνδυνα για τους ίδιους και αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι η απόσταση ασφαλείας για τα υπόλοιπα πλεούμενα από το ερευνητικό πλοίο είναι ορισμένη στα 3 ναυτικά μίλια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πάντως, οι Κυπριακές Αρχές καλούν από την πρώτη στιγμή, από την ανοιχτή συχνότητα κινδύνου, το Barbaros να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς με τις έρευνές του παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X