Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Αϊ σιχτίρ νεοφιλελεύθερα κοράκια…

Αϊ σιχτίρ νεοφιλελεύθερα κοράκια…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Λες να κρατήσω την ψυχραιμία. Να διατηρήσω ένα πνεύμα ομόνοιας, κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, να μην αντιπαρατεθώ, να μην φωνάξω, να μην κράξω ακόμα και εκείνους που αφήνουν τους “ήρωες”  με τις πράσινες και λευκές στολές χωρίς προστασία. Αλλά φευ τα κοράκια του νεοφιλελευθερισμού δεν σε αφήνουν να αγιάσεις, όσο και να θέλεις.

Βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αλλού  ξεδιάντροπα εντελώς και θέλουν να μας δώσουν μαθήματα. Ποιοί; Αυτοί που τα ήθελαν και δυστυχώς τα θέλουν ακόμα (μυαλό δεν φαίνεται να βάζουν οι δογματικοί του νεοφιλελευθερισμού και της παντοδυναμίας της αγοράς), όλα ιδιωτικά. Ακόμα και τα νοσοκομεία, όπως έλεγε η πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, η Μιράντα Ξαφά. Γιατί, όπως έλεγε, δεν μπορεί να μανατζάρει επιχειρήσεις το κράτος και να γίνουν όλα ιδιωτικά. Λες και τα νοσοκομεία υπάρχουν για να βγάζει κέρδος το κράτος και όχι να παρέχει υπηρεσίες υγείας, να φροντίζει για την υγεία των πολιτών. Εμ, βέβαια για την κυρία Ξαφά και τους ομοίους της ιδεολογικά ακόμα και η υγεία δεν είναι παρά ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα για να βγάλουμε κέρδος. Οχι κυρία Ξαφά η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και είναι αδιανόητο να αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν με την πιο χυδαία κερδοσκοπική διάσταση.

Και τώρα τι βλέπουμε; Βλέπουμε όλα τα κοράκια του νεοφιλελευθερισμού, που τους σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο, όταν άκουγαν τη λέξη κρατικό νοσοκομείο, δημόσια υπηρεσία, να μας κουνούν το δάχτυλο, να παραδίδουν μαθήματα, χωρίς να κάνουν οι αθεόφοβοι την παραμικρή αυτοκριτική (όχι δεν καθαγιάζουμε το κράτος, ειδικά αυτό το γραφειοκρατικό εξάμβλωμα το οποίο απαιτεί μεταρρυθμίσεις για να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και της επιχείρησης και όχι του κόμματος. Σαν τα  μούτρα τους το έφτιαξαν κι΄ αυτό τα λαμόγια της πολιτικής, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για τον πολίτη. Αλλά από τη μεταρρύθμιση ως την μεταβίβαση όλων στους ιδιώτες η διαφορά είναι όση της μέρας από τη νύχτα).

Και γιατί άλλωστε να κάνουν αυτοκριτική; Τις νεοφιλελεύθερες συνταγές θα εφαρμόσουν και μετά τον κορονοϊό, όπως δείχνουν και ορισμένα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, όπως για την εκ περιτροπής εργασία για παράδειγμα, που εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας. Βλέπετε του νεοφιλελεύθερου λύκου η τρίχα μόνο αλλάζει, όχι και τα μυαλά. Αν άλλαζαν και τα μυαλά θα είχαν ακούσει και το mea culpa, του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού Αλαν Γκρίνσπαν (ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας)  ο οποίος όταν ξέσπασε η κρίση το 2008 είπε πως μέχρι τότε νόμιζε ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά, αλλά έκανε λάθος.

Στη χώρα μας, τα κοράκια του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο δεν κάνουν αυτοκριτική, όχι μόνο δεν σωπαίνουν, αλλά έχουν και το θράσος να εγκαλούν όσους ήταν και παραμένουν υπέρ του ισχυρού κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της ισχυρής παρουσίας του κράτους σε τομείς βασικών αγαθών για τον άνθρωπο.

Αϊ σιχτίρ κοράκια του νεοφιλελευθερισμού, υποκριτές. Τα είπα και ξαλάφρωσα…

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X