Αναλύσεις

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό από τη συμφωνία για τα Σκόπια

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό από τη συμφωνία για τα Σκόπια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Της Βουλής τα παλικάρια έγιναν μαλλιά κουβάρια, λέει το γνωστό και πάρα πολύ επίκαιρο άσμα.

Επίκαιρο γιατί πράγματι τα κόμματα βρίσκονται σε κατάσταση βρασμού  και θα υπάρξουν ανατροπές, αναδιατάξεις, αποσχίσεις και νέες συνθέσεις και συμμαχίες λόγω της συμφωνίας για τα Σκόπια. Το “Μακεδονικό”  θα είναι η θρυαλλίδα για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Επίκαιρο γιατί θυμίζει το εθνικό διχασμό των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος, σύμφωνα με τους ιστορικούς άρχισε να κυοφορείται από το 1909 και το Κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί.

Και προς το Εθνικό Διχασμό μας ωθούν ανεύθυνες δηλώσεις σαν αυτή του στρατηγού Φάγκου Φραγκούλη ο οποίος καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να μην κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία. Από ποιον θα κατηγορηθεί κύριε Φραγκούλη; Από εσάς; Τι είστε εσείς πέρα από ένας συνταξιούχος στρατιωτικός;

Αλλά ας αφήσουμε τον φιλόδοξο κύριο Φραγκούλη και ας περάσουμε στα σοβαρά. Και τα σοβαρά είναι όσο έχουν αρχίσει και κυοφορούνται στα κόμματα.

Τη μεγαλύτερη φορτούνα την υφίσταται το ΚΙΝ.ΑΛ. το οποίο, όπως είπε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, παλεύει να παραμείνει ενωμένο. Και μάλλον δεν θα τα καταφέρει αν στελέχη του όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Χάρης Καστανίδης εξαπολύουν επιθέσεις του ήθους και του ύφους που εξαπέλυσαν οι δύο προαναφερόμενοι εναντίον του Σπύρου Δανέλλη.

Σαμαράς για Σκοπιανό: Αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός

Φορτούνα, η οποία όμως παραμένει υπόγεια, περνάει και η Νέα Δημοκρατία, όπου η ακροδεξιά πλευρά με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη σέρνουν το κόμμα σε όλο και πιο δεξιές και εθνικιστικές προσεγγίσεις.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς ξεπέρασε τον Ρουβίκωνα εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, (η οποία) δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.»

Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πρόβλημα (μπορεί να μην εκδηλώνεται τόσο δυνατά και σοβαρά) με βουλευτές που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας.

Οι ζυμώσεις, οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις τώρα άρχισαν. Οπότε είναι αναμενόμενο ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα να δούμε τις συνθέσεις και τις νέες συμμαχίες. Το “Μακεδονικό”  είναι πάρα πολύ πιθανό να προκαλέσει πλήρη ανατροπή και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Ζητώ την παρέμβασή σας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν από την υπογραφή (vid)

Εκεί που τα πράγματα είναι πιο προχωρημένα και το σχίσμα “επί θύραις” είναι στο ΚΙΝ.ΑΛ. όπου τα “συντροφικά”  μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν.

Οπως ήδη σας έχει ενημερώσει ο eretikos.gr υπό διάλυση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το θέμα της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Οι βουλευτές των κομμάτων που συγκροτούν το κόμμα της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται στα μαχαίρια και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα όχι μόνο για την συμφωνία αλλά και για την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να συγκρατήσει τις αντιπαραθέσεις , συγκαλώντας ακόμα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα αφού ένα κομμάτι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι κατά της συμφωνίας αντίθετα με τους βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούνται θετικά.

Αφορμή για την τωρινή κρίση είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που επιτέθηκε με μεγάλη σφοδρότητα και τον Σπύρο Δανέλλη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για την συμφωνία με τα Σκόπια .

Φράγκος Φραγκούλης: Να παραιτηθεί ο Παυλόπουλος για να μην κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος όπως φαίνεται δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι μετρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος του και βρέθηκε … ελλιποβαρής, με στυλ τραμπούκου που δεν υπολογίζει τίποτα και προφανώς δεν σέβεται την αντίθετη άποψη επιτέθηκε εναντίον του συντρόφου του αδιαφορώντας για τις συνέπειες .

Ο βουλευτής του Ποταμιού σε συνέντευξη του ζήτησε το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την συμφωνία για το Σκοπιανό και προειδοποίησε ότι αν αυτό δε συμβεί το Ποτάμι πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση του για κοινή πορεία με το Κίνημα Αλλαγής.

Στον Σπύρο Δανέλλη απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος ξαφνιάζοντας τους πάντες καθώς οι περισσότεροι αναρωτιόντουσαν αν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εντολή από την Φώφη Γεννηματά να απαντήσει με αυτό τον τρόπο.

«Ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου ο οποίος από βουλευτής του Συνασπισμού έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει αλλού. Εμείς λέμε: «Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα»» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής

Επίθεση κατά του βουλευτή του Ποταμιού εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Όπως έγραψε στο twitter: «Ο κ.Δανέλλης μας ενημερώνει, και πάλι, ότι οι δρόμοι μας στο Κίνημα Αλλαγής θα χωρίσουν, αν δεν ψηφίσει σύσσωμο το Κίνημα τη συμφωνία με τα Σκόπια. Κύριε, δεν υπάρχει λόγος να μας απειλείτε ,διότι, κοινή μεν πατρίδα μπορεί να έχουμε, αλλά ουδείς μας υποχρεώνει στο ίδιο κόμμα».

Αντίθετα τον Σπύρο Δανέλλη στήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Λίγη ώρα μετά την τοποθέτησή Κωνσταντινόπουλου πήρε το λόγο και κατηγόρησε τον βουλευτή της Δημοκρατική Συμπαράταξης

«Δεν συμφωνούμε με τα λεγόμενα του συναδέλφου, το βήμα της Βουλής δεν είναι για να προσπαθούμε να λύσουμε τις εσωκομματικές μας συζητήσεις και διευθετήσεις. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου γι’ αυτό που έγινε και την συμπαράσταση μου στον κ. Δανέλλη που ήταν απών και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο απάντησε και ο ίδιος ο Σπύρος Δανέλλης καταλογίζοντάς του ότι εξαπέλυσε «αήθη» επίθεση εναντίον του προβαίνοντας μάλιστα σε υποδείξεις.

Ο κ. Δανέλλης διερωτήθηκε «που έγκειται η αναξιοπρέπεια για την οποία τον εγκάλεσε» ο «σύντροφος», εντός εισαγωγικών Οδυσσέας. Διερωτήθηκε, μάλιστα, «με ποια ιδιότητα τον εγκάλεσε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ και γιατί από το βήμα της Βουλής;»

«Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό» οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το μακρινό 1992. Οι απόψεις του κόμματος μου «Το Ποτάμι», ταυτόσημες και αταλάντευτες» εξήγησε ο κ. Δανέλλης και υπογράμμισε: «προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και «πιστεύω». «Δεν μετακινήθηκα ποτέ από τον χώρο των αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν δίστασα ποτέ να υποστηρίξω τις απόψεις μου, όσο μειοψηφικές κι αν ήταν» ανέφερε και πρόσθεσε: «έμεινα σταθερός σε αυτές και δικαιώνομαι από τον χρόνο. Από τον ΣΥΝ έφυγα όταν στράφηκε στην κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά. Με το ΠΑΣΟΚ η σχέση μου μπήκε στο «ψυγείο», όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία και η 8μελής του ευρωομάδα μετατράπηκε σε… μονομελή. Το Ποτάμι ήρθε ως ο φιλόδοξος φορέας που θα κάλυπτε το κενό του προοδευτικού ευρωπαϊσμού».

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X