Αναλύσεις

Αρχισε το μεγάλο παζάρι. Το μέλλον της χώρας και των πολιτών κρίνεται σε 37 μέρες

Αρχισε το μεγάλο παζάρι. Το μέλλον της χώρας και των πολιτών κρίνεται σε 37 μέρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο και κρίσιμο παζάρι για την Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο στάδιο. Οι εξελίξεις στις επόμενες 37 ημέρες θα είναι πυκνές και προπαντός ταχείες αφού:

-Στο Eurogroup στις 24 Μαΐου θα πρέπει να έχει εγκριθεί η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση.

-Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για να συζητήσουν ή καλύτερα να διαπραγματευτούν (επί το λαϊκότερον να παζαρέψουν) με τους αρμόδιους υπουργούς, που έχουν ανοιχτά θέματα, ώστε να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία.

-Οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους μπαίνουν και αυτές στην τελική ευθεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων οι διαπραγματεύσεις γίνονται πλέον ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το πιο μεγάλο “αγκάθι” είναι πως θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός της σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη. Αν δηλαδή θα είναι αυτόματος και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις (όπως θέλουν οι Γάλλοι, η Κομισιόν και το ΔΝΤ) ή αν θα μπουν όροι και προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα εξετάζεται κάθε φορά το θέμα. Το μεγάλο ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η αξιοπιστία του συστήματος και το πόσο θα πείθει τις αγορές.

Ολοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αυτόματο σύστημα θα είναι πιο ευνοϊκό, αφού οι αγορές θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι πρόκειται να συμβεί με το χρέος και συνεπώς θα εμπιστεύονται τη χώρα μας περισσότερο. Τούτο σημαίνει πολύ απλά ότι ο δανεισμός από την αγορά θα είναι πιο φθηνός.

Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, το ΔΝΤ το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας, έχει βάλει νερό στο κρασί του, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους χωρίς το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τη μετατροπή του ESM του κυρίου Ρέγκλινγκ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, έχει αδυνατίσει τη διαπραγματευτική του θέση. Επίσης, η συμμετοχή από την οικονομική πλευρά είναι χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού κανείς δεν έχει ανάγκη από 1,5 δισ. ευρώ, το υποχρεώνουν να κάνει πολλές υποχωρήσεις στο σκέλος της ρύθμισης του χρέους, αφού τώρα επιθυμεί για λόγους κύρους να παραμείνει στην Ευρώπη. Ομως, ακόμα παραμένει χρήσιμο, αφού η δική του ετυμηγορία ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, θα βοηθήσει στην πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές και θα συμβάλλει σε πιο φθηνό δανεισμό.

-Το πως θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνια είναι το ζήτημα που έχει λυθεί. Θα είναι καθαρή, όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην έκθεσή του για την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια. Κάποιοι πιέζουν για προληπτική γραμμή. Ομως, θα συμβεί αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή “καθαρή”  έξοδος, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αίτηση για προληπτική γραμμή.

-Η μεταμνημονιακή επιτροπεία ή παρακολούθηση ή έλεγχος (διαλέγετε όποιον όρο θέλετε) είναι άλλο ένα σημείο διαπραγματεύσεων, το οποίο παραμένει ανοιχτό. Στο τελευταίο Eurogroup εξετάστηκε η πρόταση της Κομισιόν, όπως ανέφερε ο Μάριο Σεντένο στην έκθεση που προαναφέραμε. Τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε. Ομως, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η Ελλάδα θα ελέγχεται, αλλά θα είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Τα ζητήματα που καλούνται να συμφωνηθούν είναι αν ο έλεγχος θα είναι εξαμηνιαίος ή τριμηνιαίος (μάλλον η δεύτερη εκδοχή είναι η πιο πιθανή).

-Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο είναι ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο από το οποίο θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του “μεγάλου παζαριού”. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει πως με το σχέδιό της επιδιώκει να προωθήσει την ανάπτυξη, συνεχίσει και επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική, πολλά άλλα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν με πιο ευνοϊκό μάτι. Κι΄ αυτό γιατί θα έχει γίνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

Η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου έχουν μεν μπει στο τραπέζι διερευνητικά, αλλά η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ζητά τίποτα. Και δεν πρόκειται να ζητήσει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου, αφού η Γερμανία θα απορρίψει κάθετα οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγές σε συμφωνηθέντα.

Πάντως, εκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να μην μειωθούν οι συντάξεις και ο Νίκος Παππάς με δηλώσεις του χαρακτήρισε νόμιμο δικαίωμα της κυβέρνησης να αλλάξει τη θέση της μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή μετά ΤΟΝ Αύγουστο.

Εν κατακλείδι χρονικά οι τρεις σημαντικοί σταθμοί στο “μεγάλο παζάρι” είναι η 14η Μαΐου που έρχονται στην Αθήνα για την αξιολόγηση οι επικεφαλής των Θεσμών, η 24η Μαΐου που θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα κληθεί να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία, εφόσον αυτή υπάρξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από όλους τους υπουργούς να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και ανέθεσε στον Δημήτρη Λιάκο να συντονίσει και να παρακολουθήσει στενά την προσπάθεια.

Ο τρίτος σταθμός είναι η 21η Ιουνίου, όπου υποτίθεται θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί όλα τα ζητήματα, μεταξύ αυτών και το χρέος και να δοθεί το ¨πράσινο¨ φως για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Αν παρ΄ ελπίδα την ημερομηνία αυτή δεν έχουν συμφωνηθεί και κλείσει όλα τα ζητήματα, τότε στο Eurogorup που ακολουθεί, της 12ης Ιουλίου, αναμένεται να μπει η σφραγίδα στο διαβατήριο της εξόδου από τα μνημόνια.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X