Αναλύσεις

(Επιχειρηματική) ηγεσία την εποχή της πανδημίας

(Επιχειρηματική) ηγεσία την εποχή της πανδημίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Νάσου Μπίκα*

Η πανδημία που ξέσπασε στις αρχές του 2020 άλλαξε ραγδαία τα δεδομένα και επαναπροσδιόρισε την Ηγεσία από πολλές απόψεις. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παγκοσμίως, κλήθηκαν να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να εστιάσουν στα πλέον σημαντικά θέματα: την υγεία και ευημερία των ανθρώπων τους, αλλά και των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών & μεγάλων οργανισμών, χρειάστηκε να προχωρήσουν
σε αποφασιστικές ενέργειες και αλλαγές, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τηλεργασία και οι απαραίτητες προσαρμογές στη νέα καθημερινότητα που προέκυψε, έπρεπε να επιταχυνθούν με ταχύτατους ρυθμούς και παράλληλα να διασφαλιστεί η δυνατότητα του ανθρώπινου δυναμικού να συνεχίσει να είναι λειτουργικό και αποδοτικό.

Ειδικότερα η εξ αποστάσεως εργασία, μια σχετικά νέα συνθήκη εργασίας για τα ελληνικά δεδομένα, καθιερώνεται πλέον σταδιακά, και έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην καλλιέργεια νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, όπου οι ηγέτες επιχειρήσεων αναθεώρησαν τον γενικότερο τρόπο σκέψης τους και τον εταιρικό τους σκοπό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις
πρωτόγνωρες προκλήσεις που η πανδημία έφερε μπροστά τους. Άλλαξαν στρατηγική, επαναπροσδιόρισαν προτεραιότητες και είδαν με νέα μάτια τον ρόλο τους στην επιχείρηση και την κοινωνία. Ταυτόχρονα ένιωσαν την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το μέλλον που κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση προκαλεί. Αυτή η αβεβαιότητα μοιάζει να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα.

Παρ’ όλες όμως τις αντιξοότητες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, σχεδόν τα δύο τρίτα δηλώνουν αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, στην μετά την πανδημία εποχή. Τι θέλουμε όμως να δούμε από τους ηγέτες στη νέα εποχή; Οι νέοι επιστήμονες, οι φοιτητές και οι μαθητές, που βίωσαν έντονα το φαινόμενο της πανδημίας, τι πιστεύουμε ότι θέλουν να ακούσουν από τους ηγέτες; Να μιλάνε πάλι για κέρδη, μετοχές και επενδύσεις; Για εμένα η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι».

Πιστεύω λοιπόν, πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της ηγεσίας των εταιρειών και την επόμενη μέρα της οικονομίας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην εποχή μας το μοντέλο ηγεσίας, όπως το γνωρίζαμε, αλλάζει. Τις αποφάσεις πλέον τις καθορίζουν άλλες παράμετροι, όπως είναι το κοινωνικό σύνολο, το κοινό καλό, η προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Και είναι πλέον πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν ρόλο στο νέο μοντέλο ηγεσίας. Σε αυτό το μοντέλο, ο ηγέτης θα πρέπει να φτιάξει το καινούργιο αφήγημα, τη νέα διακυβέρνηση. Κάθε
οργανισμός έχει τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία, τον οποίο καλείται να αναδείξει. Και κάθε εργαζόμενος, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ανήκει, ότι είναι χρήσιμος και προσφέρει με την εργασία του, όχι μόνο στα στενά όρια της εταιρείας, αλλά στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Πιστεύω πως η σύγχρονη ηγεσία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει άμεση σχέση με την επόμενη μέρα της οικονομίας της χώρας μας. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο επικαιροποίησης στο οποίο αναφέρθηκα, θα μπορέσει να ανθίσει και το ελληνικό επιχειρείν, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, αυτή τη μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να χαθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να επενδύσουμε στη μετάλλαξη του ελληνικού επιχειρείν, να κατανοήσουμε τις αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη και να προσεγγίσουμε διαφορετικά τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθμίδες στελεχών, μπορεί να συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη και πιο δίκαιη καθημερινότητα. Αυτή ακριβώς η πεποίθηση με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επόμενη μέρα.

* Ο Νάσος Μπίκας είναι CEO της Vaslamidis A.T.E.A.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X