Αναλύσεις

Κλιματική αλλαγή – Έχεις φανταστεί ένα κόσμο που θα πεθαίνει από δίψα

Κλιματική αλλαγή – Έχεις φανταστεί ένα κόσμο που θα πεθαίνει από δίψα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, απρόβλεπτη διαθεσιμότητα νερού, επιδείνωση της λειψυδρίας και μόλυνση των παροχών νερού. Τέτοιες επιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την ποσότητα και την ποιότητα του νερού που είναι αναγκαίες για την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη.

1. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ανησυχητικές αλλαγές στον φυσικό κύκλο του νερού καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ειδικά για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά.

2. Περίπου το 74 % των φυσικών καταστροφών μεταξύ 2001 και 2018 αφορούσαν το νερό, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και των πλημμυρών. Η συχνότητα και η ένταση τέτοιων γεγονότων αναμένεται να αυξηθούν με την κλιματική αλλαγή.

3. Περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με υψηλή ή εξαιρετικά υψηλή έλλειψη νερού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετό νερό για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

4. Όταν ενσκήψουν φυσικές καταστροφές, μπορούν να μολύνουν ολόκληρη την παροχή νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός, στα οποία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

5. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση θανατηφόρων παθογόνων σε πηγές γλυκού νερού, καθιστώντας το πόσιμο νερό επικίνδυνο.

6. Το μολυσμένο νερό αποτελεί τεράστια απειλή για τη ζωή των παιδιών. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και την αποχέτευση είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

7. Κάθε μέρα, πάνω από 700 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από διάρροια που συνδέεται με ανεπάρκεια νερού και ελλιπή υγιεινή.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X