Fragilemag

Περιβάλλον | Μια ολιστική προσέγγιση επιλογής χώρου εγκατάστασης αιολικού πάρκου

Περιβάλλον | Μια ολιστική προσέγγιση επιλογής χώρου εγκατάστασης αιολικού πάρκου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το κείμενο έχει προκύψει από στοιχεία και έρευνα που έχει κάνει ο χημικός μηχανικός Στάθης Λιδορίκης

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει την αξία της αιολικής ενέργειας ως μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας μακροπρόθεσμα, επειδή ο άνεμος είναι ελεύθερος, καθαρός και ανανεώσιμος. Έτσι, η χρήση αιολικής ενέργειας βοηθά στη μείωση της εξάρτησης από την παραδοσιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό με τη σειρά του διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή οικονομικά στοιχεία η αιολική ενέργεια πλησιάζει ή είναι πλέον οικονομικά αυτοσυντηρούμενη χωρίς εκτεταμένη κυβερνητική υποστήριξη.

Αιολική ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί με μία μόνο ανεμογεννήτρια ή πολλές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνήθως ονομάζεται αιολικό πάρκο. Ένα αιολικό πάρκο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Ανεμογεννήτριες (wind turbines)
Πύργους (towers)
Mετασχηματιστές (transformers)
Eσωτερικοί δρόμοι πρόσβασης (internal access roads)
Σταθμός μετασχηματιστή (transformer station)
Σύστημα μεταφοράς που συνδέει την εγκατάσταση με το εθνικό δίκτυο.

Tα πτερύγια της ανεμογεννήτριας συλλέγουν την κινητική ενέργεια του ανέμου. Η ροή του ανέμου πάνω από τα πτερύγια προκαλεί ανύψωση που έχει ως αποτέλεσμα περιστροφή. Τα πτερύγια συνδέονται με έναν άξονα κίνησης που περιστρέφει μια ηλεκτρική γεννήτρια μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων. Η αποδοτικότητα της παραγωγής αιολικής ενέργειας εξαρτάται κυρίως από την τοποθεσία του αιολικού πάρκου. Μια ανεπαρκής επιλογή χώρου θα οδηγούσε σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη δέσμευση αιολικής ενέργειας, αυξημένο κόστος συντήρησης και ούτω καθεξής.

Η απόφαση σχετικά με το ποιες περιοχές πρέπει να ληφθούν υπόψη για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων και πού να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες είναι μια πολύπλοκη μελέτη που περιλαμβάνει όχι μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά και οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αυτή η πολυπλοκότητα προκύπτει λόγω του συνδυασμού εμποδίων στη διαδικασία χωροθέτησης, όπως περιβαλλοντικά, τοπογραφικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί, δημόσια αντίθεση, ρυθμιστικά εμπόδια κ.λπ.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X