Αναλύσεις

Χρέος : Πως θα ρυθμιστεί και τι θα κερδίσουμε

Χρέος : Πως θα ρυθμιστεί και τι θα κερδίσουμε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εάν, για να εξασφαλιστεί «η βιωσιμότητα του χρέους απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνσή του, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της».

Η φράση αυτή του αφεντικού του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ) αποκαλύπτει το όριο της ρύθμισης του χρέους για την Ελλάδα.

Δηλαδή η κρίσιμη γραμμή είναι η βιωσιμότητα. Και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση.

Πόση θα είναι αυτή η ελάφρυνση; Εξαρτάται. Αν επικρατήσουν οι θέσεις του ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις που βάζει για να χαρακτηρίσει το χρέος βιώσιμο, τότε θα πρέπει να πρόκειται για αρκετά σημαντική ελάφρυνση (προσοχή όχι κούρεμα. Αυτό έχει αποκλειστεί).

Αν αντιθέτως οι θέσεις των Ευρωπαίων πάρουν το πάνω χέρι, τότε η ελάφρυνση θα είναι λιγότερο φιλόδοξη. Η εμπειρία από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλα αυτά τα χρόνια δείχνει πως η τελική απόφαση θα κινηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα είναι προϊόν συμβιβασμού και… ανατολικού παζαριού.

Πάντως, τα κεντρικά εργαλεία για τη το μηχανισμό που θα δημιουργηθεί είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, η μετατροπή και μείωση των επιτοκίων, η σύνδεση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης, η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα και βεβαίως ο όρος του 15%.

Τί είναι αυτός ο όρος. Είναι η κόκκινη γραμμή που μπήκε στο Eurogroup του Μαϊου του 2016, σύμφωνα με τον οποίο οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους (τόκοι και χρεολύσια) δεν μπορούν μεσοπρόθεσμα να ξεπερνούν το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο δεύτερος σημαντικός όρος, που θα καθορίσει πόσα θα πληρώνουμε κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι ο μηχανισμός της σύνδεσής του με την ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι τα χρόνια που η ανάπτυξη θα είναι μεγάλη, η Ελλάδα θα δαπανά μεγαλύτερα κονδύλια για το χρέος. Αντιθέτως, τα χρόνια που είναι καχεκτική, το ύψος της δαπάνης θα μειώνεται, ούτως ώστε να μην πνίγεται η ελληνική οικονομία.

Ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα πολύ σύνθετο δημιούργημα, γιατί οφείλει να ικανοποιεί πολλές και πολύπλοκες παραμέτρους. Πάντως, ήδη άρχισε η επεξεργασία του.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι πως στο ΕuroWorking Group της 1ης Μαρτίου θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της τεχνικής λύσης για την ελάφρυνση του χρέους που θα στηριχθεί, όπως είπαμε μεταξύ άλλων και στο λεγόμενο γαλλικό μοντέλο, που συνδέει την απομείωση του χρέους με τα επίπεδα ανάπτυξης.

Η ρύθμιση του χρέους είναι κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος και άμεσος είναι πως αποτελεί το διαβατήριο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οχι μόνο τώρα άμεσα, αλλά κυρίως για μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από τη στιγμή που το χρέος ρυθμιστεί με τρόπο που θα κριθεί βιώσιμο, γίνεται αντιληπτό ότι αυξάνει η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία και επομένως μειώνεται το κόστος δανεισμού.

Την πρώτη γεύση για το που θα βρεθούν τα επιτόκια θα την πάρουμε από την πορεία των ελληνικών ομολόγων (εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν αναταράξεις για άλλους λόγους στις διεθνείς αγορές) τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, μετά την παρουσίαση του μηχανισμού στο Eirogroup της 1η Μαρτίου.

Ο δεύτερος και ακόμα πιο σπουδαίος είναι η μείωση του κόστους του δανεισμού από τις αγορές, πράγμα που θα επιτρέψει να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για επενδύσεις και ανάπτυξη ή και για κοινωνικές πολιτικές ή μείωση της φορολογίας.

Σημαντική θα είναι η επίδραση της ρύθμισης και στη βαθμολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους. Στην περίπτωση που η ελάφρυνση κριθεί σημαντική, τότε οι αναβαθμίσεις αναμένεται να είναι γενναίες, πράγμα που με τη σειρά του θα επιδράσει στην ευχερέστερη έξοδο στις αγορές και στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Οπως γίνεται αντιληπτό η ελάφρυνση του χρέους είναι μία παράμετρος καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, τις εξελίξεις στο μέτωπο των μνημονίων και τις εξόδου στις αγορές και ασφαλώς στις πολιτικές εξελίξεις.

O οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο ελληνικών τραπεζών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X