Αναλύσεις

Τα προπαγανδιστικά φούμαρα της κυβέρνησης

Τα προπαγανδιστικά φούμαρα της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Γιώργου Καρελιά

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι από τα πιο δυνατά «επιτεύγματά» της. Μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Κατά το κοινώς λεγόμενον, «κάνει παπάδες».

Το έκανε κατά κόρον στην προηγούμενη θητεία της, γιατί να μην το συνεχίσει, αφού αποδείχτηκε τόσο αποδοτικό;

Όμως, ορισμένες φορές η κοροϊδία δεν κρύβεται. Είμαστε στις 11 Ιουλίου και ξαφνικά…ανακάλυψαν ότι τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας είναι ακριβά. Και άρχισαν τα προπαγανδιστικά κόλπα. «Ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος», μας είπε ο νέος τσάρος της Οικονομίας. Έγινε και σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Επικρατείας κ. Σκέρτσος, δεινός προπαγανδιστής ο ίδιος, «θα τρίξει τα δόντια στους ακτοπλόους»-έτσι διοχετεύθηκε.

Εν τω μεταξύ το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Οι πανάκριβες τιμές ισχύουν από πέρσι, όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν έως και 50% πάνω από τις σημερινές. Και οι κυβερνητικοί φωστήρες θα «λύσουν» τα πρόβλημα στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν όσοι αντέχουν ακόμη να ταξιδεύουν έχουν κλείσει ήδη τα εισιτήριά τους και, φυσικά, έχουν πληρώσει.

Φυσικά, δεν είναι το μόνο στο οποίο πουλάνε φούμαρα. Δυο ακόμα παραδείγματα:

1. Ανατρέχω στις Προγραμματικές Δηλώσεις του 2019, πάλι τέτοιες μέρες ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η υγεία ήταν πρώτη προτεραιότητα. «Θα κάνουμε μεγάλες τομές στη δημόσια υγεία», υποσχέθηκε.

Ήταν τόσο …μεγάλες οι τομές που έγιναν, ώστε το σύστημα να καταλήξει στην εντατική! Νοσοκομεία ημιδιαλυμένα, μη σου τύχει και χρειαστεί να πας σε μέρα εφημερίας. Το ΕΚΑΒ σε κατάσταση διάλυσης, άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους, επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή προσωπικό ή και τα δύο. Και τώρα αναζητούν λύσεις-μπαλώματα με οδηγούς πυροσβέστες κτλ.

Ανατρέχω ξανά στις Προγραμματικές Δηλώσεις του(ίδιου) πρωθυπουργού, πριν από τέσσερις μέρες. Και διαβάζω: «Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα». Ελπίζουμε αυτή τη φορά να το πιάσει (το στοίχημα) ο Χρυσοχοίδης, για να μην τον πετάξουν, για δεύτερη φορά, σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

2. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε νέους, ώστε να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, επειδή τα ενοίκια έχουν γίνει πλέον απαγορευτικά. Λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαίου άρχισαν να κατατίθεται οι αιτήσεις. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πανηγύριζαν μέσα στην προεκλογική περίοδο. Ελάχιστοι πρόσεξαν το φιάσκο που θα ακολούθησε. Τα τελευταία στοιχεία λένε ότι έχουν κατατεθεί περίπου 37.000 αιτήσεις, έχει δοθεί προέγκριση σε 17.000, αλλά τα δάνεια που έχουν δοθεί είναι μόλις 5.000. Γιατί; Δεν υπάρχουν σπίτια που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, οι οποίες έχουν τεθεί. Με τις τιμές των ακινήτων στα ύψη, το όριο των 200.000 που έχει τεθεί είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Προσέξτε τη συνέχεια. Κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόλμησε να προτείνει στην κυβέρνηση ένα πρόγραμμα ανέγερσης 150.000 κοινωνικών κατοικιών, για να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό πρόβλημα χιλιάδων νέων, που συνδέεται και με το δημογραφικό. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε την πρόταση με το συνήθη τρόπο: απαξιωτικά και ειρωνικά. Διότι-λέει-είναι ανεφάρμοστη, αφού κοστίζει από 15 έως 22 δισεκατομμύρια.

Φυσικά, ούτε λέξη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου, άρα το ποσό μπορεί κάλλιστα να κατανεμηθεί αναλόγως.

Φυσικά, ούτε λέξη για το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε και μοίρασε πάνω από 50 δισεκατομμύρια και το εξαργύρωσε στις εκλογές.

Φυσικά, ούτε λέξη ότι κονδύλια για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν να βρεθούν και από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης των πολλών δισεκατομμυρίων.

Τίποτα από όλα αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί και τα άλλα στελέχη της ΝΔ έκαναν μια χαρά την προεκλογική δουλειά τους. Πούλησαν καλά τις υποσχέσεις, δημιούργησαν προσδοκίες και τις εξαργύρωσαν στις κάλπες. Για πρώτη φορά η ΝΔ πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία των νέων 17-34 ετών.

Οι υποσχέσεις έπιασαν τόπο. Τώρα, που θα έρθει η ώρα της πράξης, θα έρθει και η απογοήτευση. Έτσι γίνεται με τις υποσχέσεις. Όπως έχει πει ο Μιτεράν, «δεσμεύουν μόνο εκείνους που τις δέχονται»…

Πηγή: news247.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X