Ελλάδα

Αυξήσεις μέχρι και 75% για 100.000 συνταξιούχους!

Αυξήσεις μέχρι και 75% για 100.000 συνταξιούχους!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια μικρή κατηγορία αλλά… και πάλι. Αυξήσεις στα μηνιαία εισοδήματά τους της τάξης του 75% αναμένεται να δουν από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι συνταξιούχοι που ταυτόχρονα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Το σχέδιο και οι αυξήσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνεται διάταξη που μειώνει την παρακράτηση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 60% που ισχύει σήμερα στο 30%.

Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν στην «R» ότι σήµερα απασχολούνται περίπου 30.000 συνταξιούχοι, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 70.000 που απασχολούνται παράνοµα, χωρίς να δηλώνονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τι λέει ο Βρούτσης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης εµφανίζεται αποφασισµένος να προχωρήσει στον περιορισµό της περικοπής του εισοδήµατος των συνταξιούχων, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 30%, ενώ θα δώσει -µέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης- επιπλέον κίνητρα στους συνταξιούχους να απασχολούνται νόµιµα και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειµένου να λάβουν σηµαντική προσαύξηση στο ύψος της τελικής σύνταξής τους.

Αναδρομικά ύψους 2.100 ευρώ και αυξήσεις μέχρι και 150 ευρώ για συνταξιούχους

Με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να βάλει «φρένο» στην αδήλωτη απασχόληση των συνταξιούχων. Υπάρχουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας που ζητούν η µείωση της παρακράτησης να είναι µικρότερη, ακόµη και κάτω από 20%. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα οποία συντάσσουν τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νοµοσχεδίου, αναφέρουν πως η περικοπή των συντάξεων κατά 60% οδήγησε χιλιάδες συνταξιούχους στη «µαύρη» εργασία.

Το πλήγμα και οι αυξήσεις

Μετά από ελέγχους που πραγµατοποίησε το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι η περικοπή του 60% επιβάρυνε κυρίως τους χαµηλοσυνταξιούχους και τους χαµηλόµισθους, οι οποίοι αναζητούσαν ένα επιπλέον εισόδηµα για να βελτιώσουν την καθηµερινότητά τους, οδηγώντας τους σε απόκρυψη της εργασίας τους για να συνεχίσουν να λαµβάνουν και τη σύνταξή τους.

Στον αντίποδα, οι απασχολούµενοι συνταξιούχοι µε υψηλότερους µισθούς, κυρίως στελέχη, µπορούσαν µε µεγαλύτερη ευκολία να… αντέξουν την απώλεια του 60% της σύνταξής τους. Η απόκρυψη της απασχόλησης των συνταξιούχων και των εσόδων τους οδήγησε την τελευταία τριετία σε χαµηλότερα έσοδα τόσο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και την εφορία.

αυξήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Παράλληλα, η αύξηση του «πέναλτι» για όσους συνταξιούχους εργάζονται στέρησε από τον ιδιωτικό και τον δηµόσιο τοµέα έµπειρα στελέχη που θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν σε σηµαντικές θέσεις, ιδιαίτερα για την εκπαίδευση νέου εργατικού δυναµικού.

Ταυτόχρονα, δηµιουργήθηκαν δύο κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται:

– Όσοι ασφαλισµένοι συνταξιοδοτήθηκαν µετά τις 13 Μαΐου του 2016 µε βάση τον νόµο 4387/16 και εργάζονται, χάνουν το 60% της σύνταξής τους.

– Όσοι ασφαλισµένοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 µε βάση τον νόµο 3863/10 χάνουν το 70% της σύνταξής τους για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.007 ευρώ τον
µήνα. Μάλιστα, για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελµα η περικοπή αφορά το ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.

Ριζικές αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb!

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισηµαίνουν ότι η µείωση του «πέναλτι» για όσους απασχολούνται θα έχει µόνο θετική επίδραση και δεν θα επηρεάσει την ανεργία των νέων. Οπως υποστηρίζουν, θα βρεθούν νέες πηγές εισφορών που σήµερα αποκρύπτονται, ενώ οι συνταξιούχοι δεν θα στερήσουν θέσεις απασχόλησης για τους νέους, καθώς αυτές είναι ήδη κατειληµµένες.

Τι ισχύει σήμερα

Μειωµένες κατά 60% είναι οι συντάξεις όσων επέλεξαν να απασχολούνται είτε ως µισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελµατίες µετά τον Μάιο του 2016. Οι συντάξεις αναστέλλονται σε όσους διορίζονται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ενώ µικρότερες περικοπές ισχύουν για όσους συνταξιούχους εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρµογή ο νόµος Κατρούγκαλου.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για όσους έχουν ετήσιο αγροτικό εισόδηµα κάτω από 4.923 ευρώ, για τους αγρότες (έως το 2025), για τους συνταξιούχους ανάπηρους, καθώς και για τους συνταξιούχους που λαµβάνουν αµοιβές από δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας ή αµοιβές που δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Οι περικοπές

Οι περικοπές ισχύουν για τα πρόσωπα που λαµβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το ∆ηµόσιο. Το ποσό της σύνταξης που λαµβάνει ο συνταξιούχος καταβάλλεται µειωµένο κατά 60% για όσες ηµέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή του, για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Μάλιστα, η µείωση γίνεται µε ακρίβεια ηµέρας για όσους αναλαµβάνουν εργασία µετά τις 12 Μαΐου 2016.

Σχέδιο για αύξηση μισθών μέσω… μείωσης εισφορών

Ο χρόνος απασχόλησης µετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού µέρους της κύριας σύνταξης. Το ύψος της προσαύξησης υπολογίζεται για κάθε έτος απασχόλησης µε ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε µία ποσοστιαία µονάδα επιπλέον εισφοράς. Στην περίπτωση της αυτοαπασχόλησης, η µείωση επιβάλλεται ανά µήνα, καταργείται, όµως, η υποχρέωση καταβολής προσαυξηµένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συνταξιούχοι που αναλαµβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται οφείλουν µε δήλωσή τους να ενηµερώσουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, παράλληλα µε τη µείωση θα υπάρχει ετήσια παρακράτηση της τάξης του 4,56%.

Για τους αγρότες δεν περικόπτεται η σύνταξη, ακόµη κι αν ασκούν αγροτική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Η µείωση της σύνταξης θα ισχύσει για όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2025 και µετά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X