Κοινωνία

Γιατί είναι σημαντικό να στρώνουμε το κρεβάτι μας κάθε πρωί

Γιατί είναι σημαντικό να στρώνουμε το κρεβάτι μας κάθε πρωί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το κρεβάτι μας: Όταν ήμουνα μικρή, δεν έστρωνα ποτέ το κρεβάτι μου, και φυσικά δεν τακτοποιούσα ποτέ το δωμάτιό μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ομηρικούς καυγάδες με τη μητέρα μου. Τη θυμάμαι να με κυνηγάει γύρω από τη ροτόντα του σπιτιού και μετά από λίγο να τα παρατάει, νικημένη. Είχε μετρήσει πολλές ήττες, ώσπου μια μέρα μπήκε στο δωμάτιο και τα πέταξε όλα από το μπαλκόνι. Σεντόνια, μαξιλάρια, το καλό μου το πάπλωμα, που μου το είχε φέρει η θεία μου η Άννυ από την Ελβετία.

Ήταν η μεγάλη της νίκη, στον πόλεμο: «Στρώσε το κρεβάτι σου».

Ευτυχώς είχαμε καλούς γείτονες και μας δώσανε πίσω τα σκεπάσματα. Όλη η γειτονιά θεώρησε τη μάνα μου υπερβολική και υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης. «Άστο το κορίτσι, θα μεγαλώσει και θα στρώνει το κρεβάτι της», «Πως κάνεις έτσι; Στο δωμάτιό της είναι στο κάτω κάτω». Εγώ παρόλο το σοκ, συνέχισα να μην στρώνω το κρεβάτι μου για πολλά χρόνια.

Κι όμως διαβάζοντας για τον Μακρέιβεν, κατάλαβα ότι τελικά η μητέρα μου, όπως και οι δικές σας φαντάζομαι, ήταν πρωτοπόρος. Ψυχολόγος και κόουτς.

Είναι πολύ σημαντικό να στρώνει κάποιος το κρεβάτι του, λέει ο διασημότερο ναύαρχος στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, Ουίλιαμ Χ. Μακρέιβεν. Ο Μακρέιβεν, υπηρέτησε με πολλές διακρίσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχικά ως μέλος των βατραχανθρώπων (SEAL), αργότερα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) και ως επικεφαλής της επιχείρησης, η οποία οδήγησε στον θάνατο τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Υπήρξε πρύτανης του συνόλου των Πανεπιστημιακών Σχολών του Τέξας.

Σήμερα είναι δημόσιος ομιλητής, με τεράστια ζήτηση, σε θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση. Και έγραψε ένα βιβλίο για το πόσο σημαντικό είναι… να στρώνει κάποιος το κρεβάτι του. Ο τίτλος του βιβλίου στα Ελληνικά είναι: «Στρώσε το κρεβάτι σου. Μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου…ίσως και τον κόσμο», εκδόσεις Ψυχογιός

Στο βιβλίο εξηγεί πως το να στρώνεις το κρεβάτι σου το πρωί, είναι σαν να «στρώνεις» το μέλλον σου. Γιατί, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό των Αμερικανών βατραχανθρώπων, το να τακτοποιείς ωραία τα σεντόνια σου το πρωί (δεν λέει αν πρέπει να τα αερίζουμε), σου επιτρέπει να αρχίσεις τη μέρα σου με μια μικρή επιτυχία, η οποία θα φέρει περισσότερες μέσα στην ημέρα.

Από αυτή την ταπεινή συνήθεια κρίνονται πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε, συμφωνούν οι ψυχολόγοι.

Όπως :

καλύτερος ύπνος,
λιγότερο άγχος,
προσδοκία για μια ωραία μέρα,
ένα πιο οργανωμένο μυαλό.
Γιατί πρέπει να στρώνετε το κρεβάτι σας
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι χάσιμο χρόνου – αφού τελικά θα το ξεστρώσετε πάλι για να κοιμηθείτε.

Κι όμως. Το στρώσιμο του κρεβατιού, λένε οι ειδικοί, σημαίνει ότι είστε διατεθειμένος να κάνετε τα μικρά βήματα που επιφέρουν μια τακτοποιημένη, προσεγμένη, υπεύθυνη, ισορροπημένη ή επιτυχημένη ζωή. Εκτός από το ότι προσφέρει μια απλή αίσθηση ικανοποίησης, κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ότι στρώσιμο του κρεβατιού είναι φυσικό αγχολυτικό.

Τι λένε οι έρευνες
Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η ακαταστασία επηρεάζει την επεξεργασία πληροφοριών – το εύρημα αυτό αποκτά σημασία αν κάνουμε την υπόθεση ότι όσοι ζουν σε ένα πιο ακατάστατο περιβάλλον, πιθανότατα δεν στρώνουν ούτε το κρεβάτι τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτες δείχνουν ότι, ιδίως για τους ηλικιωμένους, η διαβίωση σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον βελτιώνει ή διατηρεί την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνει τη γενική ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι ισχύει και το αντίθετο – ότι η ακαταστασία στο χώρο διαβίωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ζωή του ατόμου.

Θετική επίδραση στον ύπνο
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να στρώνετε το κρεβάτι σας είναιότι σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Καθώς περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαταραχές ύπνου και εκατομμύρια άλλοι βιώνουν λιγότερο από επαρκή ύπνο, τα πλεονεκτήματα του στρωσίματος του κρεβατιού μπορεί να μην είναι απλώς θέμα αισθητικής, αλλά θέμα δημόσιας υγείας.

Όπως ένα στρωμένο κρεβάτι φαίνεται να είναι ένα ισχυρό κάλεσμα (για κάποιους, τουλάχιστον) ότι είναι ώρα να αρχίσετε τη μέρα σας, ένα στρωμένο κρεβάτι μπορεί να είναι επίσης ένα ευχάριστο κάλεσμα για να πέσετε για ύπνο. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους αναφέρουν ότι ξεκουράζονται όσο χρειάζονται.

Έχετε πιθανότητες να γίνετε πλούσιοι

Σύμφωνα με τον Ράνταλ Μπελ, οικονομολόγο που μελετά την επιτυχία εδώ και 25 χρόνια, όσοι κάνουν τις δουλειές τους και διατηρούν τον χώρο τους τακτοποιημένο κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Ράνταλ μίλησε με 5.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι και πολυεκατομμυριούχοι.

Ο Μπελ κατέληξε ότι, όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί έχουν έως και 206,8% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πλούσιοι αφού βάζουν το μυαλό τους σε μια παραγωγική νοοτροπία. Έτσι, οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε πρωί είναι πιο πιθανό να έχουν δουλειά, να έχουν υψηλότερο εισόδημα και να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Ο Τζόρνταν Πίτερσον, Καναδός κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Δώδεκα κανόνες για τη ζωή», ενθαρρύνει τους νέους να στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε πρωί. Πιστεύει ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι ένας τρόπος για να εξασκηθεί κάποιος στη δημιουργία τάξης μέσα από το χάος.

«Τα μικρά πράγματα κάνουν τη ζωή να αξίζει, κι εάν κάποιος δεν ασχολείται με το να στρώσει το κρεβάτι του, πώς θα καταφέρει περισσότερα πράγματα;» αναρωτιέται.

Συμβουλές για το στρώσιμο του κρεβατιού σας
Βάλτε το στη ρουτίνα σας. Μπορεί στην αρχή να χρειάζεται πιο συνειδητή προσπάθεια, αλλά αφού το κάνετε συνεχώς για μια ή δύο εβδομάδες, μετά γίνεται μηχανικά όπως δένετε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή όπως βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε πρωί,
Προσπαθήστε να το κάνετε σωστά – διαρκεί μόνο ένα λεπτό. Αν το αναβάλλετε, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το παραλείψετε επειδή βιάζεστε,
Ζητήστε βοήθεια: Εάν πρέπει να κάνετε πολλές δουλειές πριν φύγετε από το σπίτι, μοιράστε καθήκοντα, ώστε το κρεβάτι σας να είναι πάντα στρωμένο,
Να θυμάστε ότι η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να σηκώσετε τα σκεπάσματα.
Το αν θα στρώσετε ή όχι το κρεβάτι είναι προσωπική σας υπόθεση. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος εδώ, οπότε κάντε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Σε ποιόν, όμως, δεν αρέσει να αρχίζει τη μέρα του με μια νίκη από το πρωί;

Με πληροφορίες από: The Guardian , Verywellmind, Medium

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X