Διάστημα

NASA: Μετέδωσε βίντεο από απόσταση 30 εκατομμυρίων χιλιομέτρων

NASA: Μετέδωσε βίντεο από απόσταση 30 εκατομμυρίων χιλιομέτρων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πείραμα επικοινωνίας με λέιζερ η NASA έστειλε ένα βίντεο πίσω στη Γη από απόσταση σχεδόν 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στο υπερ-υψηλής ευκρίνειας βίντεο, μια παιχνιδιάρα πορτοκαλί γάτα που ακούει στο όνομα Taters κυνηγάει μια κόκκινη κουκκίδα ενός δείκτη λέιζερ. Είναι η πρώτη φορά που η NASA μεταδίδει ένα βίντεο από το βαθύ διάστημα χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Το βίντεο με τη γάτα μεταδόθηκε στη Γη από έναν πομποδέκτη λέιζερ πτήσης στο πλαίσιο του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC).

 

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη μετάδοση δεδομένων, εικόνων και βίντεο, καθώς οι άνθρωποι διευρύνουν τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος, επιχειρώντας να φτάσουν σε μακρινούς πλανήτες όπως ο Άρης.

 

Το λέιζερ μπορεί να στείλει δεδομένα 10 έως 100 φορές πιο γρήγορααπό τα παραδοσιακά συστήματα ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιεί η NASA σε άλλες αποστολές. Η ομάδα του DSOC κατέβασε πρόσφατα 1,3 terabits δεδομένων σε ένα βράδυ – συγκρίσιμα με τα 1,2 terabits που έστειλε πίσω η αποστολή Magellan της NASA στην Αφροδίτη κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών τη δεκαετία του 1990.

«Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις οπτικές επικοινωνίες ως βασικό στοιχείο για την ικανοποίηση των μελλοντικών αναγκών μας στη μετάδοση δεδομένων», δήλωσε η αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA Παμ Μέλροϊ.

 

«Η αύξηση του εύρους ζώνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των μελλοντικών μας στόχων εξερεύνησης και επιστήμης και προσβλέπουμε στη συνεχή εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας και στη μεταμόρφωση του τρόπου επικοινωνίας μας κατά τη διάρκεια μελλοντικών διαπλανητικών αποστολών», πρόσθεσε η Μέλροϊ.

Η αποστολή Psyche εκτοξεύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου με σκοπό να πλησιάσει και να μελετήσει τον αστεροειδή 16 Psyche. Το διαστημικό σκάφος θα περάσει τα επόμενα έξι χρόνια ταξιδεύοντας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στον ομώνυμο πλανήτη του, που βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της κύριας ζώνης αστεροειδών.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X