Διεθνή

Αφγανιστάν: Γιατί οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν προσωρινή κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Γιατί οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν προσωρινή κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο διεθνολόγος Θοδωρής Τσίκας, εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν δεν θέλουν νέες κυρώσεις. Άρα με τη μεταβατική κυβέρνηση, παρόλο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η διεθνής κοινότητα, «αφήνουν μερικές διαύλους ανοικτές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσωρινή και μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς, όπως το αιτιολόγησε, δεν είναι ούτε «χωρίς αποκλεισμούς» ούτε «αντιπροσωπευτική» της εθνοτικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας της χώρας.

«Ύστερα από μια πρώτη ανάλυση των ονομάτων που ανακοινώθηκαν, αυτό δεν μοιάζει ένα σχήμα χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτικό της πλούσιας εθνοτικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας του Αφγανιστάν που ευελπιστούσαμε να δούμε και που υπόσχονταν οι Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της ΕΕ.

«Η ΕΕ είχε ζητήσει από τους Ταλιμπάν μια κυβέρνηση που, πρώτον, να περιλαμβάνει και άλλες πολιτικές δυνάμεις, πέρα από αυτούς, δεύτερον, να υπάρχει εκπροσώπηση μειονοτήτων της χώρας (οι Ταλιμπάν είναι Παστούν, ήτοι το 40% του αφγανικού λαού, αλλά υπάρχει και το 60%, Χάζαροι, Ουζμπέκοι, Τατζίκοι κ.λπ. Πάρα ταύτα δεν υπάρχει συμμετοχή πλην τριών μελών που δεν είναι Παστούν).

Και τρίτον, να υπάρχει συμμετοχή και των γυναικών» σχολιάζει ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας Θοδωρής Τσίκας.

«Αυτοί οι όροι είχαν τεθεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία, προκειμένου να αναγνωριστεί η κυβέρνηση. Στην ουσία πρόκειται για όρους της διεθνούς κοινότητας» σημειώνει ο κ. Τσίκας, επισημαίνοντας ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή τη Δύση «είναι η δυνατότητα των ανθρώπων της να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν με ασφάλεια».

Ταλιμπάν

«Ως εκ τούτου, επιχειρείται μια ισορροπία ανάμεσα στη μη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και στη διατήρηση του διαλόγου μαζί τους» εξηγεί. Πρόκειται για μια «τουλάχιστον επιφυλακτική στάση» της διεθνούς κοινότητας.
Οι λόγοι που οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν προσωρινή και μεταβατική κυβέρνηση, πριν την οριστική, δεν είναι γνωστοί, αλλά «φαίνεται πως δεν θέλουν να κλείσουν τις διόδους επικοινωνίας με τη Δύση, τη Ρωσία κ.λπ.» εκτιμά ο διεθνολόγος.

Μπορεί να πρόκειται για τακτικισμό, καθώς «ζυγίζουν» έτσι τις ανοχές κι αντοχές της διεθνούς κοινότητας;

«Πιθανώς. Δεν γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να λειτουργήσουν την οικονομία της χώρας. Το Αφγανιστάν στηρίζεται από τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια που έχει κοπεί μετά την επικράτησή τους. Αποθέματα μάλιστα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που βρίσκονται στις ΗΠΑ, έχουν δεσμευτεί, μετά την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης, κάτι που έχει κάνει και το ΔΝΤ. Άμεση απελευθέρωση αυτών των αποθεμάτων δεν πρόκειται να γίνει» προβλέπει ο Θ. Τσίκας.

Η διεθνής κοινότητα δεν θα σταματήσει παρόλα αυτά την ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτει, αλλά «θα συνεχίσει να φτάνει απευθείας στον πληθυσμό της χώρας χωρίς την εμπλοκή – διαμεσολάβηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι τουλάχιστον και με τις γειτονικές χώρες επιδιώκουν γέφυρες επικοινωνίας, προκειμένου να συνεχιστεί η εισαγωγή φαρμάκων και τροφίμων».

Κυρίως, όμως, συνοψίζει ο διεθνολόγος, «οι Ταλιμπάν δεν θέλουν νέες κυρώσεις. Άρα, με τη μεταβατική κυβέρνηση αφήνουν μερικές διαύλους ανοικτές για να δουν τι μέλλει γενέσθαι».

* Οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία

Πηγή: sputniknews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X