Διεθνή

Ανατροπή με τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας: Συνεχίζονται αύριο, στο τραπέζι η κατάπαυση πυρός

Ανατροπή με τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας: Συνεχίζονται αύριο, στο τραπέζι η κατάπαυση πυρός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από ανατροπή σε ανατροπή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, επτά μέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας αναμένεται να φτάσει στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία το πρωί της Πέμπτης.

Πλέον, οι δυο πλευρές θα βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους Ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

«Αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας» επιμένει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, νωρίτερα, ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για αυτές τις εγγυήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X