Διεθνή

Γάζα: «Άγνωστο εάν θα ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα»

Γάζα: «Άγνωστο εάν θα ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γάζα: Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην ανοίξει την Παρασκευή το πέρασμα της Ράφα, από το οποίο αναμένεται να περάσουν 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Αν και όλα έδειχναν ότι η διέλευση των φορτηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, το CNN επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί, επικαλούμενο «πολλαπλές πηγές» και παρά τις σχετικές ανακοινώσεις από τους Μπάιντεν και Σίσι.

«Δεν θα στοιχημάτιζα στο άνοιγμα του περάσματος σήμερα», είπε πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες ΗΠΑ – Αιγύπτου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το CNN σημειώνει ότι είναι αναγκαίες οι εργασίες επισκευής του δρόμου στη «νεκρή ζώνη» αλλά και πολλές άλλες λεπτομέρειες που θα διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι αδιάκοπη.

«Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν τόσο καιρό τροφή, φάρμακα και νερό. Εάν τους είπαν ότι έρχονται 20 φορτηγά και δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί η επόμενη επιχείρηση, τότε θα δημιουργηθεί μία επικίνδυνη κατάσταση. Εάν με ρωτάτε, σε περίπτωση που ήμουν εκεί και δεν πίστευα ότι θα έρθει κι άλλη βοήθεια, τότε θα έκανα τα πάντα για να εξασφαλίσω ό,τι υπάρχει μέσα στα 20 φορτηγά», ανέφερε αμερικανός διπλωμάτης στο CNN.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένουν την πρώτη παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας πιθανότατα το Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του State Department, Ματ Μίλερ, σημείωσε ότι δεν ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή βοήθειας στη Γάζα «καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση».

«Τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν σύντομα είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο», προειδοποίησε μιλώντας στο CNN ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X