Διεθνή

Γάζα: Στις 10 το πρωί της Πέμπτης ξεκινά η κατάπαυση πυρός, λέει η Χαμάς

Γάζα: Στις 10 το πρωί της Πέμπτης ξεκινά η κατάπαυση πυρός, λέει η Χαμάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης (23/11/2023), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών γυναικών και παιδιών κρατουμένων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 05:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X