Διεθνή

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να δημιουργήσουν κοινό νόμισμα

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να δημιουργήσουν κοινό νόμισμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να δημιουργήσουν κοινό νόμισμα. Θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινούν προπαρασκευαστικές εργασίες. Αν οι προσπάθειες ευοδωθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου νομισματικού μπλοκ στον κόσμο. Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα καλέσουν άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να συμμετάσχουν.

Αρχικά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς το νέο νόμισμα, το οποίο η Βραζιλία αποκαλεί «sur» (νότος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο ΗΠΑ, ανέφερεν αξιωματούχοι στους Financial Times (FT).

Σε πρώτη φάση θα υπάρχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής. «Θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών θεμάτων, του μεγέθους της οικονομίας και του ρόλου των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Σέρχιο Μέσα.

Στην αρχή θα είναι ένα διμερές σχέδιο, αλλά η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα προσκαλέσουν επίσης τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο

Μια νομισματική ένωση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση αυτή τη στιγμή, η Ευρωζώνη, αντιπροσωπεύει το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους δολαρίου. Υπάρχουν κάποιες άλλες νομισματικές ενώσεις, όπως η CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και συνδέεται με το ευρώ, και η ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιεί το δολάριο, αλλά αντιπροσωπεύουν πολύ μικρότερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το σχέδιο θα πάρει πολλά χρόνια για να εφαρμοστεί, με τον Σέρχιο Μέσα να αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά απόψε, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν συζητήσει τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος και στο παρελθόν, αλλά οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε συμφωνία, λόγω της αντίθεσης από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, ανέφερε αξιωματούχος. Τώρα , όμως, που και οι δύο χώρες έχουν αριστερούς ηγέτες, υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X