Διεθνή

Ιντλίμπ: Αλληλεγγύη στον Ερντογάν από Μέρκελ και Μακρόν

Ιντλίμπ: Αλληλεγγύη στον Ερντογάν από Μέρκελ και Μακρόν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ εξέφρασε η Καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα γεγονότα στο Ιντλίμπ, με το βλέμμα και στην ανθρωπιστική κατάσταση για τους εκτοπισμένους. Η κυρία Μέρκελ καταδίκασε τις «αδυσώπητες επιθέσεις» εναντίον τουρκικών μονάδων και ζήτησε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των ρώσων υποστηρικτών του. Ο κ. Ερντογάν και η κυρία Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι επείγον να συμφωνηθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «το ταχύτερο δυνατό» πολιτικές συνομιλίες, ενώ η Καγκελάριος διαβεβαίωσε τον τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική υποστήριξη των εκτοπισμένων στην Ιντλίμπ.

Τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων του στη βόρεια Συρία» καταδικάζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με ανακοίνωσή του.

«Τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο μιας περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Τούρκους εταίρους μας, κυρίως προς τους τραυματίες, καθώς και τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», αναφέρει ο κ. Μάας και προσθέτει ότι «ο χρόνος τρέχει και χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για το Ιντλίμπ, η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για πολιτικές συνομιλίες».

Επισημαίνει δε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες τις πλευρές και ότι σήμερα, με γερμανική πρωτοβουλία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να διαβουλευτεί για την τρέχουσα κατάσταση».

Το Παρίσι εκφράζει την «αλληλεγγύη» του

H Γαλλία εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της στην Τουρκία μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στη Συρία σε επιδρομές που η Άγκυρα αποδίδει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με φόντο τις τεταμένες γαλλοτουρκικές σχέσεις λόγω της συριακής σύγκρουσης.

«Εξέφρασα στον ομόλογό του τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Τουρκία μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες κατά των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Λονδίνο καταδικάζει την ωμότητα της Δαμασκού και της συμμάχου της Ρωσίας στην Ιντλίμπ

Βρετανία καταδίκασε σήμερα την «ασυνειδησία και την ωμότητα» της συριακής κυβέρνησης και της συμμάχου της Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων.

«Τα χθεσινά γεγονότα απλά επιβεβαίωσαν την ασυνειδησία και την ωμότητα της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το συριακό καθεστώς και η Ρωσία στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντονιμίκ Ράαμπ σε δελτίο Τύπου, όπου εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήριά του» στην Τουρκία και επισήμανε ότι θα ήθελε να «εργαστεί με τους εταίρους (του Λονδίνου) για την ενίσχυση» των κυρώσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ «έως ότου τερματιστούν αυτά τα εγκλήματα».

Πούτιν και Ερντογάν μπορούν να συναντηθούν στην Μόσχα στις 5 ή 6 Μαρτίου

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να συναντηθούν στις 5 ή 6 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πράγματι, σήμερα συζητήθηκε το θέμα της πιθανής συνάντησης σε επίπεδο κορυφής. Αυτή τη στιγμή μελετάται η συνάντηση του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Μόσχα στις 5 ή στις 6 Μαρτίου. Δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Δείτε ακόμη:

Deutsche Welle: 120.000 πρόσφυγες έτοιμοι να μετακινηθούν προς την Ελλάδα

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X