Διεθνή

Ισπανία: Εταιρεία υποχρέωσε εργαζόμενους να δουλεύουν δίπλα σε νεκρή συνάδελφό τους

Ισπανία: Εταιρεία υποχρέωσε εργαζόμενους να δουλεύουν δίπλα σε νεκρή συνάδελφό τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα τηλεφωνικό κέντρο στην Ισπανία ανάγκασε το προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται παρά το γεγονός ότι μια συνάδελφός τους είχε πεθάνει στο γραφείο.

Η γυναίκα, που όπως αναφέρθηκε ήταν 57 ετών, στις 13 Ιουνίου είπε στους επόπτες κατά την διάρκεια της μεσημεριανής βάρδιάς της ότι αισθανόταν αδιαθεσία. Η ίδια εργαζόταν σε τηλεφωνικό κέντρο της Μαδρίτης που ανήκει στον όμιλο Konecta.

Παρά το γεγονός ότι της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και κλήθηκε ασθενοφόρο πέθανε από καρδιακή προσβολή λίγο αργότερα, σύμφωνα με την Telegraph. Οι συνάδελφοί της είπαν στο εργατικό συνδικάτο CGT ότι όταν ρώτησαν τι έπρεπε να κάνουν, τους είπαν να «συνεχίσουν να εργάζονται» καθώς δέχοντραν κλήσεις από πελάτες ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα εργατικά συνδικάτα κατηγόρησαν την Konecta, η οποία διαθέτει 200 τηλεφωνικά κέντρα σε 24 χώρες ότι συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους «σαν να είναι ρομπότ».

«Για τουλάχιστον 45 λεπτά μετά τον θάνατο της γυναίκας, η εταιρεία δεν έλαβε κανένα μέτρο για να επιτρέψει στο προσωπικό να φύγει ή να κάνει εκτροπή των κλήσεων αλλού» δήλωσε στην Telegraph ο David Sánchez του συνδικάτου USO.

«Η εξυπηρέτηση κλήσεων μπήκε πάνω από τις ανθρώπινες αξίες και δεν υπήρχε πρωτόκολλο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό δείχνει πόσο απάνθρωπος έχει γίνει ο τομέας. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι είμαστε ρομπότ, όχι άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Sánchez, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τμήμα τηλεφωνικών κέντρων της USO.

Σε ανακοίνωσή της, η Konecta ανέφερε ότι η εταιρεία ενήργησε σωστά στην έκτακτη κατάσταση που προέκυψε. «Παρείχε υποστήριξη στους εργαζομένους, προσφέροντάς τους αμέσως τη δυνατότητα τηλεργασίας και ψυχολογικής βοήθειας» είπε ο εκπρόσωπος. Ακόμα πρόσθεσε ότι «κανείς κοντά στο πτώμα δεν εξαναγκάστηκε να συνεχίσει να εργάζεται» και ότι έγιναν ρυθμίσεις ώστε οι υπάλληλοι να εργαστούν από το σπίτι.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να φτάσει ο υπεύθυνος υγείας και ασφάλειας της εταιρείας στο γραφείο και πως μόνο τότε ενημέρωσαν το προσωπικό ότι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. «Πριν από αυτό, ένας διευθυντής είχε πει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται καθώς παρείχαν μια βασική υπηρεσία», είπε ένας εκπρόσωπος της CGT.

Ο Miguel Ángel Salinas εκπρόσωπος του CGT για την πρόληψη κινδύνων στο χώρο εργασίας, είπε στην El País ότι έφτασε στο γραφείο περισσότερες από δύο ώρες μετά τον θάνατο της γυναίκας. Ανέφερε ότι τέσσερις εργαζόμενοι απαντούσαν σε κλήσεις την ώρα που το άψυχο σώμα της συναδέλφου τους ήταν σκεπασμένο στο πάτωμα περιμένοντας την άφιξη ιατροδικαστή για να πιστοποιήσει τον θάνατό της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X