Διεθνή

Ισπανία: Νέες εκλογές στις 14/1/24 αν αποτύχουν οι διερευνητικές

Ισπανία: Νέες εκλογές στις 14/1/24 αν αποτύχουν οι διερευνητικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόφαση του βασιλιά Φελίπε να δώσει, αρχικά, την διερευνητική εντολή στον Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό , ενεργοποιείται η πολιτική ατζέντα αλλά και οι προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα στην Ισπανία για επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες αν όλα αποτύχουν θα γίνουν στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή και στις 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων. Ως αυτή την ώρα ο Φεϊχό έχει εξασφαλίσει 172 ψήφους.

Το άρθρο 99 του Συντάγματος ορίζει ότι εάν μετά την περίοδο των δύο μηνών, από την πρώτη αυτή ψηφοφορία, κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ο βασιλιάς θα διαλύσει και τα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) και θα προκηρύξει νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν 47 ημέρες αργότερα.

Εάν ο Φεϊχό αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει ξανά έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα και όπως γίνεται συνήθως ο δεύτερος των εκλογών γίνεται υποψήφιος και επιδιώκει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση αν ούτε ο Πέδρο Σάντσεθ , δεν λάβει επαρκή υποστήριξη πριν από τη λήξη της δίμηνης περιόδου, στις 27 Νοεμβρίου τα δύο νομοθετικά σώματα πρέπει να διαλυθούν και να ξεκινήσει το εκλογικό ημερολόγιο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Παράταση οικονομικών προϋπολογισμών

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη με τις ψήφους εμπιστοσύνης στη Βουλή – αν δηλαδή συνεχίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ή ο Φειχό καταφέρει να σχηματίσει νέα – και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει παράταση του Γενικού Προϋπολογισμό του 2023 για το επόμενο έτος. Το πολιτικό ημερολόγιο επηρεάζει για άλλη μια φορά τη δημοσιονομική λειτουργία, καθυστερώντας όλες τις οικονομικές αποφάσεις. Θα είναι η πέμπτη φορά που οι δημόσιοι λογαριασμοί παρατείνονται τα τελευταία 10 χρόνια.

Η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να ετοιμάσει  τους προϋπολογισμούς μόλις υπάρξει μια μικρή πιθανότητα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει καμία νομοθετική πράξη. Αυτή η απόφαση σημαίνει de facto ότι οι δημόσιοι λογαριασμοί για το 2023 θα πρέπει να παραταθούν και για το 2024.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X