Διεθνή

Κολομβία: Σάρωσε στις κάλπες η Αριστερά

Κολομβία: Σάρωσε στις κάλπες η Αριστερά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Οι μόνοι που δεν χωρούν ανάμεσά μας είναι οι διεφθαρμένοι και αυτοί που έκαναν γενοκτονίες. Στην Κολομβία δεν μιλάμε για Αριστερά και Δεξιά, αλλά για πολιτικές για τη ζωή ή τον θάνατο», σχολίασε ο Γκουστάβο Πέτρο μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα της αριστερής «Ιστορικής Συμφωνίας», που σάρωσε στην κυριολεξία στις προκριματικές εκλογές για την προεδρία με το 80,51% ή 4,48 εκατομμύρια ψήφους, προμηνύοντας την πανηγυρική εκλογή του πρώην αντάρτη των FARC, με τους δεξιούς υποψηφίους Προέδρους να λαμβάνουν 14,05% ή 783.160 ψήφους, ενώ ο συνασπισμός της Αριστεράς αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο κόμμα της Γερουσίας και στο δεύτερο μεγαλύτερο στη Βουλή.

Το τσουνάμι των ψήφων υπέρ του Πέτρο κατέστησε σαφές ότι η διεφθαρμένη δεξιά του Ίβαν Ντούκε έχε φθάσει στο τέλος και ότι ο λαός της Κολομβίας θέλει ειρήνη, μια νέα κοινωνική πολιτική, αξιοπρεπείς εργασίες και την αποδέσμευση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας από τα καρτέλ και τους βαρόνους των ναρκωτικών.

Ο Πέτρο, που πολέμησε με τις FARC από το 1990, είχε εκλεγεί γερουσιαστής το 2006 και δήμαρχος της Μπογκοτά το 2011 κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών της πρωτεύουσας της χώρας, με την Αριστερά να ετοιμάζεται για πρώτη φορά στους δύο αιώνες Ιστορίας της χώρας να αναλάβει τη διακυβέρνησή της. Με 16 έδρες στη Γερουσία και 25 έδρες στη Βουλή, η Αριστερά άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αφού κατάφερε να πάρει 1,9 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τη Δεξιά, που είχε ως υποψήφιο Πρόεδρο τον δήμαρχο του Μεντεγίν Φεντερίκο Γκουτιέρες, και 3,4 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον κεντρώο πρώην κυβερνήτη κρατιδίου της χώρας Σέρχιο Φαχάρδο.

Στη Βουλή η Αριστερά, τα κεντρώα κόμματα και αυτά των ιθαγενών πληθυσμών και των πρώην ανταρτών των FARC δεν φτάνουν στο 50%, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ανάγκη συμφωνιών και συμμαχιών με την αποδεκατισμένη Δεξιά, που πληρώνει την απόρριψη του Ντούκε από το 70% των πολιτών, μετά τη σκληρή καταστολή με τους δεκάδες νεκρούς στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και τις δολοφονίες δεκάδων ακτιβιστών των κοινωνικών οργανώσεων και πρώην ανταρτών των FARC.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών και των προκριματικών εκλογών αποτέλεσαν πανωλεθρία και για τον Άλβαρο Ουρίμπε, τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, μέντορα του Ντούκε, μεγάλου ραδιούργου της πολιτικής σκηνής της χώρας, ο οποίος είναι και αυτί και μάτι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Πέτρο αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του λαού της Κολομβίας, με το 42% να βρίσκεται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας και μια πολυετή αιματοχυσία που κόστισε 9 εκατομμύρια θύματα. Η Αριστερά υποστηρίζει ότι το νέο Κοινοβούλιο και ο νέος Πρόεδρος της χώρας που θα εκλεγεί θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη έχοντας σαν σημαία τους την εκλογή 85 γυναικών στο Κοινοβούλιο, 30 περισσότερων από την προηγούμενη Βουλή, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο 28,8%, από το 9,1% των βουλευτικών εκλογών του 2018.

Ο θρίαμβος της Αριστεράς στην Κολομβία έφτασε τη στιγμή που η αμερικανική Βουλή ψήφιζε τη στήριξη της χώρας με 471 εκατομμύρια δολάρια, που για κακή τύχη του Λευκού Οίκου θα πρέπει να τα διαχειριστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο πρώην αντάρτης των FARC όταν θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X