Διεθνή

Μακελειό στην Πράγα: «Φρικτό προμελετημένο έγκλημα» – Έρευνα για τα κίνητρα του 24χρονου μακελάρη -Σοκάρουν τα βίντεο απ’ τη στιγμή του πυροβολισμού (vids)

Μακελειό στην Πράγα: «Φρικτό προμελετημένο έγκλημα» – Έρευνα για τα κίνητρα του 24χρονου μακελάρη  -Σοκάρουν τα βίντεο απ’ τη στιγμή του πυροβολισμού (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μακελειό στην Πράγα: Σοκ στην Ευρώπη. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα. Ο Ντέιβιντ Κόζακ φέρεται να σκότωσε έναν 32χρονο και την νεογέννητη κόρη του μια εβδομάδα πριν το μακελειό.

Ο δράστης, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, αυτοκτόνησε μετά το μακελειό που προκάλεσε, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την Πράγα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά εάν ο 24χρονος μπορεί να συνδέεται με δύο φόνους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Αλλά για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζακ έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη τέτοια επίθεση στην Τσεχία

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ.

Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο δράστης με τον πατέρα του) έπεσαν νεκροί χθες μετά την επίθεση του 24χρονου φοιτητή, Ντέιβιντ Κόζακ. Άνοιξε πυρ στο πανεπιστήμιο σκοτώνοντας 15 και τραυματίζοντας 24. Οι 9 εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Φρικτή προμελετημένη πράξη»

Σύμφωνα με τσεχικά ΜΜΕ, η αστυνομία αναζητούσε τον Κόζακ πριν εκείνος σκορπίσει τον θάνατο. Κάνουν λόγο για μία «φρικτή προμελετημένη πράξη», ερευνώντας όσα στοιχεία προκύπτουν από το περιβάλλον αλλά και τα social media του 24χρονου.

Παράλληλα, αναφορές από το χωριό όπου διέμενε ο Κόζακ σημειώνουν ότι φεύγοντας προς το πανεπιστήμιο είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε και στο σπίτι του νεαρού όπου εντόπισαν νεκρό τον πατέρα του. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθηκαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Στα προφίλ του στα social media φέρεται να είχε γράψει ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι έχει λάβει έμπνευση από την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στη Ρωσία.

Σε ένα μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή επίθεση

https://twitter.com/AiNewsRep/status/1737897276020756625

Σοκάρει το νέο βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας με τη στιγμή που ο 24χρονος David Kozak πυροβολούσε και «έσπερνε» τον θάνατο κατά τη διάρκεια του αιματοκυλίσματος στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Το βίντεο δείχνει τον 24χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Καρόλου να βρίσκεται στην οροφή, να φωνάζει και να ανοίγει πυρ κατά των ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν στη γέφυρα που περνάει μπροστά από το κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακελάρης χρησιμοποιούσε ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN για να «σπείρει» τον θάνατο στην Πράγα.

https://twitter.com/white_lenka/status/1737912281835413634

«Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων»

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή όπου έγινε η αιματηρή επίθεση και παραθέτει τα διαθέσιμα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για οποιαδήποτε πληροφορία.

«Είμαστε όλοι σε σοκ»

Ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος, μίλησε στην ΕΡΤ για τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν της φονικής επίθεσης.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Το χρονικό της επίθεσης

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.
Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα πυρά, μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή, ωστόσο ένα από τα κορίτσια δεν μπορούσε να κρατηθεί και έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξε κάποιος άλλος ένοπλος δράστης και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας. Παράλληλα, ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα» ανέφερε το email.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τι έγραφε ο μακελάρης της Πράγας πριν επιτεθεί

Σε μηνύματά του που κυκλοφόρησαν στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Τσεχίας – Διεθνής καταδίκη για το μακελειό

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπως επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X