Διεθνή

Μαλαισία: Ποιος είναι ο νέος ζάμπλουτος βασιλιάς

Μαλαισία: Ποιος είναι ο νέος ζάμπλουτος βασιλιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μαλαισία είναι μια ομοσπονδιακή συνταγματική εκλογική μοναρχία και η μόνη ομοσπονδιακή χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία. Αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς, του οποίου ο επίσημος τίτλος είναι Yang di-Pertuan Agong. Ο Βασιλιάς εκλέγεται για πενταετή θητεία από και μεταξύ των εννέα κληρονομικών ηγεμόνων των πολιτειών της Μαλαισίας.

Ο Σουλτάνος Ιμπραήμ Ισκαντάρ, 65 ετών, στέφθηκε νέος βασιλιάς της χώρας την Τετάρτη σε μια τελετή στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και μέλη των εννέα βασιλικών οικογενειών της Μαλαισίας.

Μαλαισία: Forest City – Έριξαν 100 δισ. για να χτίσουν την «ιδανική πόλη», αλλά έμεινε ακατοίκητη

Ο νέος βασιλιάς είπε στους Singapore Straits Times τον περασμένο μήνα ότι ήταν αποφασισμένος να μην σπαταλήσει πέντε χρόνια στον θρόνο ως «βασιλιάς-μαριονέτα».

Αλλά ήδη προκαλεί συζητήσεις με τις επιδείξεις πλούτου του.

Ένας από τους πλουσιότερους Μαλαισιανούς

Ο Σουλτάνος Ιμπραήμ — επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας Τζοχόρ — θα χρησιμοποιήσει τον τίτλο της Αυτού Μεγαλειότητας Yang di-Pertuan Agong, το αντίστοιχο του βασιλιά στη Μαλαισία.

Η εκλογή του στον εθνικό θρόνο ήταν ευρέως αναμενόμενη επειδή η Μαλαισία έχει το μοναδικό εκ περιτροπής σύστημα μοναρχίας στον κόσμο.

Ο νέος μονάρχης θεωρούνταν ένας από τους πιο ισχυρούς και πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας πολύ πριν πάρει τον νέο τίτλο.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η οικογένεια Johor είχε αξία περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφερόμενο σε επενδύσεις της οικογένειας σε ιδιωτική γη, ακίνητα και δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.

Το ίδιο άρθρο ανέφερε ότι ο Σουλτάνος Ιμπραήμ κατείχε λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο της U Mobile, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Μαλαισίας, επιπλέον γης αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη.

Η οικογένεια Johor είναι η μόνη βασιλική οικογένεια στη Μαλαισία που έχει ιδιωτικό στρατό, ο οποίος σχηματίστηκε το 1885 ως προϋπόθεση της Συνθήκης μεταξύ Johor και της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Συλλογές από γρήγορα αυτοκίνητα, τζετ και μηχανές
Το Bloomberg ανέφερε ότι ο βασιλιάς είχε μια συλλογή από ιδιωτικά τζετ και περισσότερα από 300 πολυτελή vintage αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ. Σε μια ανανεωμένη συνέντευξη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο YouTube το 2017, ο Σουλτάνος Ιμπραήμ είπε ότι ο Χίτλερ ήταν φίλος του προπάππου του.

Πρόσθεσε ότι το αυτοκίνητο του Χίτλερ στάλθηκε στην Αγγλία και στη συνέχεια στη Μαλαισία προτού δοθεί στον προπάππου του.

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Σουλτάνος Ιμπραήμ ήταν επίσης «μηχανόβιος» και ήταν γνωστό ότι έκανε ταξίδια με τη Harley-Davidson του γύρω από το Johor, όπου στο παρελθόν μοίραζε «φιλανθρωπία στους φτωχούς».

Αν και ο ρόλος του βασιλιά είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, έχει ορισμένες κοινοβουλευτικές ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να διορίζει πρωθυπουργό, και είναι επίσης σε θέση να συγχωρεί όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο πατέρας του είχε δολοφονήσει δύο ανθρώπους για αστείες αιτίες

Ο πατέρας του βασιλιά Σουλτάνος Ισκαντάρ ιμπνί Αλμαρχούμ

Είναι παράνομο για τα μέλη του κοινού να επικρίνουν ανοιχτά τον βασιλιά λόγω του νόμου περί στασιασμού του 1948. Αυτός ο κανόνας ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990, όταν ο πατέρας του σουλτάνου Ιμπραήμ, ο προηγούμενος σουλτάνος του Τζοχόρ, κατηγορήθηκε για φόνο.

Ο σουλτάνος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία το 1971, αφού πυροβόλησε έναν καταπατητή, ανέφερε η Sydney Morning Herald μετά τον θάνατό του το 2010. Έλαβε δημόσια χάρη από τον πατέρα του, τον 23ο Σουλτάνο του Τζοχόρ, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Το 1987, κατηγορήθηκε επίσης ότι σκότωσε ένα βοηθό του γκολφ που γέλασε όταν αστόχησε σε ένα χτύπημα. Επειδή ήταν βασιλιάς εκείνη την εποχή, δεν μπορούσε να διωχθεί, ανέφερε η Sydney Morning Herald.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος τους απαγορεύει να το κάνουν, ορισμένοι πολιτικοί έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά των σουλτάνων όλα αυτά τα χρόνια.

Κανείς δεν λέει “όχι” στο βασιλιά

Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Μαχαθίρ Μοχάμαντ επέκρινε τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Johor, ανέφερε το Bloomberg, λέγοντας ότι οι διάφορες επενδύσεις του βασιλιά αντίκεινται άμεσα στον συνταγματικό κανόνα της χώρας ότι ένας βασιλιάς «δεν πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε καμία εμπορική επιχείρηση».

«Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να εμπλέκονται σε επιχειρήσεις», είπε ο Μοχάμεντ σε πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δυστυχώς, οι Μαλαισιανοί δεν μπορούν να πουν όχι στους κυβερνήτες τους. Η κουλτούρα τους είναι τέτοια που αν οι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν κάτι, ό,τι και να λέει το σύνταγμα ή ο νόμος, δεν μπορούν να πουν όχι», πρόσθεσε.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να πουν όχι. Ακόμη και οι πολιτικοί δεν μπορούν να πουν όχι».

Η σύζυγος του σουλτάνου Ιμπραήμ, Ράτζα Ζαρίθ Σοφία, είναι από άλλη βασιλική οικογένεια, απόφοιτος της Οξφόρδης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, όπως ανέφερε το Associated Press. Έχουν μαζί έξι παιδιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X