Διεθνή

Ο Ερντογάν στο Λονδίνο: Διαδηλώσεις λατρείας αλλά και αντι διαδηλώσεις

Ο Ερντογάν στο Λονδίνο: Διαδηλώσεις λατρείας αλλά και αντι διαδηλώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του μετέτρεψε ο Ταγίπ Ερντογάν την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο στο Δυτικό Λονδίνο για να πραγματοποιήσει ομιλία, ήρθε αντιμέτωπη με Κούρδους διαδηλωτές.

Σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισσάβετ και την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόλο που ο Ερντογάν έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις στη χώρα του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βρετανία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με την κυβέρνησή του, υπογράφοντας αμυντικές συμφωνίες αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων λιρών μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η Βρετανία είναι μια στρατηγικής σημασίας σύμμαχος, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο Forum Tatlidil, στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου, παρουσία επιχειρηματιών και επενδυτών των δύο χωρών.

«Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ των θεμάτων που επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ερντογάν στη Βρετανία βρίσκεται και η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κι ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το 2017 οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας-Βρετανίας ανέρχονταν σε 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

«Πιστεύω ότι οι δυνατότητες των δύο χωρών μας υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες εκφώνησε ομιλία ενώπιον του συνεδρίου του λονδρέζικου think-tank Chatham House.

Η επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ/alphatv.gr

Δείτε ακόμη:

«Φωτιά»! Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρεσβευτές της Τουρκίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ!

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X