Διεθνή

Οι 6 ανατροπές που προκάλεσαν οι εκλογές στη Γαλλία

Οι 6 ανατροπές που προκάλεσαν οι εκλογές στη Γαλλία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια η αλλαγή που προκάλεσαν οι εκλογές στη Γαλλία. Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την αλλαγή είναι:

  1. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία και για να περάσει την πολιτική του από τη Βουλή χρειάζεται τη σύμπραξη και άλλου ή άλλων κομμάτων.
  2. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν και η συμμαχία του αποτελούν την πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης και είναι πολύ ισχυρ΄ς στην αντιπαράθεση με τον Μακρόν. Ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.
  3. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν πέτυχε ένα ιστορικό αριθμό νέων βουλευτών και τώρα πλέον θα μπορεί να λειτουργεί σαν κοινοβουλευτική ομάδα με όλα τα δικαιώματα, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, λόγω του μικρού αριθμού βουλευτών.
  4. Ο Μακρόν για να κυβερνήσει θα χρειαστεί τη συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να πετυχαίνει την πλειοψηφία στη Βουλή.
  5. Ο Μακρόν πολύ δύσκολα θα μπορέσει να στηριχτεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή στον Μελανσόν ή τη Λεπέν. Οι διαφορές τους είναι χαώδεις.
  6. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Μακρόν, βεβαίως με ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

Οσον αφορά στις έδρες οι τελευταίες εκτιμήσεις δίνουν στην παράταξη Ensemble του Μακρόν  230 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2. Υπενθυμίζεται ότι για να επιτευχθεί μία πλειοψηφία, χρειάζεται 289 έδρες.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν 85, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 76 έδρες, σύμφωνα με το France 24.

Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών – για ανήκουστη κατάσταση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – η κεντρώα παράταξη του Μακρόν θα χρειαστεί να προβεί σε συμβιβασμούς και να επεκτείνει τις συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση για να μπορέσει να υλοποιήσει τις προτάσεις του για μείωση των φόρων και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.

Από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολιβιά Γκρεγκουάρ, προκύπτει ότι η κυβέρνηση Μακρόν θα απευθυνθεί σε όλα τα «μετριοπαθή» κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Γκρεγκουάρ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X