Διεθνή

Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ: Από το Νόμπελ για τον HIV στις θεωρίες συνωμοσίας

Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ: Από το Νόμπελ για τον HIV στις θεωρίες συνωμοσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο βραβευμένος με Νόμπελ (το 2008) ιολόγος πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σε νοσοκομείο της πόλης Νεϊγϊ-Συρ-Σεν, την περασμένη Τρίτη (08.02.2022) έχοντας στο πλευρό του τα παιδιά του.

Η είδηση του θανάτου του έγινε λίγο… θρίλερ, με τα γαλλικά ΜΜΕ να μην την επιβεβαιώνουν για σχεδόν 48 ώρες! Την είδηση είχε μεταδώσει αρχικά το γαλλικό περιοδικό France Soir, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος επιστήμονα.

Ο Λιν Μοντανιέ ανακάλυψε τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS το 1983 και το 2008 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

Εργάστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο. Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης. Υποστήριξε την Ακαδημία Επιστημών καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής μέσω της έρευνάς του για πολλά χρόνια. Για αυτό, έλαβε αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, όμως, ο Λικ Μοντανιέ είχε υιοθετήσει θεωρίες. Μια απ’ αυτές πως ο κορονοϊός φτιάχτε σε εργαστήριο στην Κίνα. «Ο κορονοϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κορονοϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Γουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προκαλώντας σάλο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X