Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από τη… λιτότητα της τρόικας, στα χαρακώματα!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από τη… λιτότητα της τρόικας, στα χαρακώματα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, οι τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ακόμη δεν επούλωσαν τις πληγές τους από την οικονομική κρίση και την πανδημία, αποφάσισαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν το παρών τους στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, πέρα από την αποστολή 174 στρατιωτών στη Ρουμανία, έχοντας απέναντί του την Αριστερά, που, παρά την πρόσφατη ήττα της στις εκλογές, υπερασπίστηκε την ειρήνη. Το Μπλόκο της Αριστεράς κατήγγειλε την «ιμπεριαλιστική επίθεση της Ρωσίας» και το Πορτογαλικό Κ.Κ. αναφέρθηκε στην «αναβίωση της τσαρικής Ρωσίας», αλλά και τα δύο κόμματα προειδοποίησαν ότι η αποστολή όπλων απομακρύνει τη διπλωματία και την ειρήνη και αυξάνει το αίμα που θα τρέξει στους δρόμους.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, με 516 στους 517 βουλευτές να ψηφίζουν επί της αρχής υπέρ της «οικουμενικής πρότασης», του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελεύθερων και Ίσων, Ζωντανής Ιταλίας, Κουράγιο Ιταλία, Κινήματος Πέντε Αστέρων, Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκας και φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας. Τελικά μόνο 58 βουλευτές σήκωσαν το κεφάλι και ψήφησαν κατά του επίμαχου άρθρου για την αποστολή όπλων. Στη Γερουσία, το «κόμμα του πολέμου» σάρωσε, με 244 υπέρ της αποστολής όπλων και μόνο 13 κατά και 3 αποχές.

Συνταγματάρχης ΗΠΑ: Ιδού η αλήθεια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! video

«Αυτό που μας χωρίζει από την κυβέρνηση δεν είναι η κατηγορηματική καταδίκη της ρωσικής εισβολής, αλλά το πώς αντιδρά. Στο Κοινοβούλιο ο Ντράγκι μίλησε πολύ για στρατιωτικά σχέδια, αλλά δεν είπε σχεδόν τίποτα για διπλωματικές πρωτοβουλίες. Αυτό είναι ένα δραματικό λάθος. Τα όπλα απαιτούν άλλα όπλα, ποτέ δεν ήταν τόσο αληθινό όσο σήμερα. Σκεφτείτε απλώς τη ροή των όπλων από την Ιταλία στη Ρωσία από τις κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι», προειδοποίησε ο γραμματέας της ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι, που ψήφησε κατά της αποστολής όπλων.

Αντίθετα, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα αποτέλεσε ίσως τον πιο φανατικό υποστηρικτή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, αναβιώνοντας την αποστροφή του προοδευτικού κόσμου στον πόλεμο από την εποχή των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία ε την άδεια του ντ’ Αλέμα. Ο Λέτα εισέπραξε και μια ηχηρή αποδοκιμασία από τον καθολικό κόσμο και τις οργανώσεις του, από τον οποίο προέρχεται, έναν κόσμο που έχει διακριθεί εδώ και δεκαετίες για την ειρηνιστική και αλληλέγγυα παρουσία τους σε όλες τις συρράξεις.

Στροφή Σάντσεθ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η στροφή του Πέδρο Σάντσεθ, που, σε αντίθεση με τη δημόσια τοποθέτησή του εναντίον της αποστολής όπλων σε ένα από τα μεγαλύτερα ισπανικά κανάλια, τη Δευτέρα, εμφανίστηκε στη Βουλή, την Τετάρτη το πρωί, πιθανώς κάτω από τις πιέσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για να υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, κερδίζοντας τα εύσημα του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, του ακροδεξιού Vox και ενός τμήματος του Unidas Podemos.

H υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ, o υπουργός Κατανάλωσης και επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν και το En Comu Podem της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου υποστήριξαν την πρώτη αποστολή 1.370 αντιαρματικών όπλων και 700.000 βλημάτων αυτόματων τουφεκιών και πολυβόλων στην Ουκρανία, ενώ η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και γραμματέας του Podemos Ιόνε Μπελάρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κατήγγειλαν την αποστολή όπλων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X