Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά θέλει ο Πούτιν για μια ειρηνευτική συμφωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά θέλει ο Πούτιν για μια ειρηνευτική συμφωνία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως μεταδίδει το BBC, η Τουρκία γνωστοποίησε πως ο Πούτιν θέλει μεταξύ άλλων μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου ζουν φυσικά Ρώσοι, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με το BBC, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του είπε ποιες ήταν οι ακριβείς απαιτήσεις της Ρωσίας για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Το BBC πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, προκειμένου να μαθευτούν στην Δύση οι ρωσικές απαιτήσεις. Αυτά που θέλει ο Πούτιν, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον Kalin, δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι πρέπει να είναι ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το έχει ήδη παραδεχτεί.

Υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις σε αυτή την κατηγορία, οι οποίες ως επί το πλείστον φαίνεται να είναι συζητήσιμες.

Η Ουκρανία θα έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία αφοπλισμού για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Θα πρέπει να υπάρχει προστασία για την ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία και αποναζιτοποίηση.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκεί που βρίσκεται η δυσκολία. Ο Καλίν ήταν πολύ λιγότερο συγκεκριμένος για αυτά τα ζητήματα, λέγοντας απλώς ότι αφορούσαν το καθεστώς του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, τμήματα του οποίου έχουν ήδη αποχωριστεί από την Ουκρανία και τόνισε την ρωσικότητα τους, και το καθεστώς της Κριμαίας.

Αν και ο κ. Καλίν δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, το πρώτο θέμα είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την ουκρανική κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Σημειώνεται πως το 2014 έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στο Ντονέτσκ και το Λουγάνσκ. Οι αποσχιστές ηγέτες ανακοίνωσαν πως η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε ψηφίσει υπέρ.

Στις 24 Μαΐου, οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης τους σε μια συνομοσπονδία με το όνομα Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας.

Το άλλο θέμα είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Κριμαία ανήκει όντως στην Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτά γράφει το BBC, επικαλούμενο τον Καλίν…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X