Διεθνή

Προσγειώθηκε επιτυχώς η κάψουλα της NASA με τα πολύτιμα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu (βίντεο)

Προσγειώθηκε επιτυχώς η κάψουλα της NASA με τα πολύτιμα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα πήγαν κατ΄ευχήν για το σκάφος «Osiris Rex» της NASA που επέστρεψε επιτυχώς στη Γη, με δείγματα από το αστεροειδή Bennu.

Δείγματα που μπορεί να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος.

Το σκάφος, μετά από εφτά χρόνια παραμονής στο διάστημα, προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα, αφότου κατάφερε να συλλέξει ένα δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu. Ο εν λόγω αστεροειδείς θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος του ηλιακού συστήματος, διότι η πορεία του δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, παρόλο που οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Επτά χρόνια ταξίδι

Η προσπάθεια για την απόκτηση θραυσμάτων ή σκόνης από τον Bennu ξεκίνησε το 2016, όταν η NASA εκτόξευσε την κάψουλα Osiris-Rex προς τον διαστημικό αυτό βράχο που έχει πλάτος 500 μέτρων. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσει η Osiris στο «σώμα» του και άλλα δύο χρόνια χαρτογράφησης για να μπορέσει η ομάδα της αποστολής να εντοπίσει με σιγουριά μια τοποθεσία στην επιφάνεια του διαστημικού βράχου και να συλλέξει ένα δείγμα «χώματος».

Πώς ελήφθη το δείγμα

Το σχέδιο ήταν να χτυπηθεί η επιφάνεια του αστεροειδούς και, ταυτόχρονα, να προκληθεί μια «έκρηξη» αερίου αζώτου για να μαζέψει χαλίκι και σκόνη.

Ομως αυτό που συνέβη ήταν κάτι σαν σοκ.

Όταν ο μηχανισμός ήρθε σε επαφή, ηεπιφάνεια έσπασε σαν να ήταν από ρευστό υλικό. Η πίεση του αζώτου προκάλεσε έναν κρατήρα διαμέτρου 8 μέτρων. Το υλικό πετάχθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά ευτυχώς και μέσα στον θάλαμο συλλογής.

Και κάπως έτσι φθάσαμε εδώ. Η Όσιρις-Ρεξ απέχει πλέον μόλις λίγες ώρες από το να παραδώσει το δείγμα που μάζεψε τρια χρόνια πριν από τον Bennu γράφοντας το τέλος ενός επταετούς ταξιδιού, συνολικής απόστασης επτά δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Τα μυστικά του Bennu

Ο Bennu πιθανώς περιέχει πολύ νερό -έως και 10%- κρυμμένο στα μέταλλά του. Οι επιστήμονες θα ψάξουν εάν η αναλογία διαφορετικών τύπων ατόμων υδρογόνου σε αυτό το νερό είναι παρόμοια με αυτή των ωκεανών της Γης.

Εάν, όπως πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί, η πρώιμη Γη ήταν τόσο ζεστή που έχασε μεγάλο μέρος των υδάτων της, τότε η εύρεση μιας αντιστοιχίας του γήινου ύδατος με αυτό του Bennu θα ενίσχυε την ιδέα ότι κάποιος βομβαρδισμός από αστεροειδείς ήταν καθοριστικός για αυτό που σήμερα λέμε «οι θάλασσές μας».

Επίσης ο Bennu πιθανώς περιέχει περίπου 5-10% άνθρακα στο βάρος του.

Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως γνωρίζουμε, η ζωή στον πλανήτη μας βασίζεται στην οργανική χημεία.

Και εκτός από το νερό, έπρεπε να διαθέτουμε και κάποια σύνθετα μόρια για να ξεκινήσει κάποτε η ζωή στην κάποτε νεαρή Γη.

Το κατά πόσον αυτά -νερό και οργανικά στοιχεία- μάς ήρθαν κάποτε από το διάστημα μέσω ενός βομβαρδισμού από αστεροειδείς, είναι το μυστικό στο χώμα που μας φέρνει η κάψουλα από τον Bennu.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X