Διεθνή

Σρέντερ: Πρέπει να υπάρξει γρήγορα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Σρέντερ: Πρέπει να υπάρξει γρήγορα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή Γερμανία» και τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού των μεγάλων κομμάτων.

Τρεις μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, διατηρείται το θολό τοπίο σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Κανείς δεν επωφελείται από νέες εκλογές»

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επισήμανε ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι δύσκολη, «διότι έχουμε για πρώτη φορά έξι κόμματα στη Βουλή. Και δύο κόμματα δεν θεωρούνται κατάλληλα για έναν συνασπισμό και επί της ουσίας δεν είναι: Από τη μία πλευρά το κόμμα της Αριστεράς και από την άλλη το AfD. (…) Και γι’ αυτό λέω εντελώς ανοιχτά στο κόμμα μου: Είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να αντιληφθείτε αυτή την ευθύνη! Πρέπει να πείσετε τα μέλη του κόμματος ότι είναι απαραίτητο!»

Η σοβαρή πολιτική εκκρεμότητα στη Γερμανία έχει κατά πολλούς επιπτώσεις και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, δημιουργώντας συνθήκες στασιμότητας σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Ως εκ τούτου, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ καλεί σε σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό. «Αυτό το έχει ανάγκη η Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή Γαλλία και μια σταθερή Γερμανία και ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι συνετό να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση. Και με τα τωρινά δεδομένα αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν μεγάλο συνασπισμό. (…) Κανείς δεν επωφελείται από νέες εκλογές. Ούτε από παιχνίδια σαν τον επονομαζόμενο “συνασπισμό συνεργασίας” ή όπως αλλιώς το αποκαλούν. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά», υπογράμμισε ο Γερμανός πρώην Καγκελάριος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X